Fujifilm X-S20 systeemcamera review
Door: Thijs Schouten
Waardering: 88/100 punten
Review: Fujifilm X-S20 systeemcamera
In mei 2023 presenteerde Fujifilm dé opvolger van de zeer populaire Fujifilm X-S10, de Fujifilm X-S20. Deze compacte systeemcamera beschikt over een hoogwaardige X-trans CMOS 4 sensor die ontzettend mooie beelden (foto's en video's) kan produceren. Daarnaast zit er een nieuwe processor in de X-S20 waardoor je nu tot maar liefst 30 beelden per seconde kan fotograferen én in 6.2K kan filmen. Uiteraard was ik ontzettend benieuwd hoe deze camera in de praktijk zou werken en gelukkig kreeg ik via Fujifilm de mogelijkheid om de camera eens flink aan de tand te voelen. In dit artikel leg ik je alles uit over deze compacte systeemcamera en laat ik uiteraard ook foto's zien die ik met het fototoestel heb geschoten. En omdat veel lezers zich zullen afvragen wat de verschillen zijn tussen de X-S10 en de X-S20 heb ik alle verschillen tussen de X-S10 en X-S20 op een rijtje gezet. Heb je na het lezen van deze review nog vragen? Laat dan zeker even een berichtje achter. Ik kom er dan zo snel mogelijk bij je op terug.
De Fujifilm X-S20 is beschikbaar in de volgende kits:
Fujifilm in het kort
Fujifilm is een gevestigde naam in de fotografie-wereld. Dit Japanse bedrijf bestaat al sinds 1934 en is inmiddels al meer dan 85 jaar bezig met het ontwikkelen van camera’s, lenzen en afdrukproducten (denk hierbij aan fotopapier en filmpjes). Ook op het gebied van foto’s afdrukken is Fujifilm een grote speler. De kans is groot dat, wanneer je ergens een foto laat afdrukken, dit door Fujifilm wordt gedaan (denk bijvoorbeeld aan de printservice van HEMA). Op het gebied van camera's is Fujifilm al jaren een zeer bekend en geliefd merk. Zo zijn de kleuren die uit een Fujifilm camera komen ontzettend mooi en heb je de mogelijkheid te kiezen uit diverse filmsimulaties. Dit zijn digitale filmrolletjes waarmee je met een druk op de knop de sfeer van een foto eenvoudig aan kan passen. Denk hierbij aan de Provia simulatie welke voor een neutrale kleurweergave zorgt of de Astia simulatie welke juist mooie details geeft bij het maken van portretfoto's. De Fujifilm X-S20 is Fujifilm's nieuwste systeemcamera welke ook over deze filmsimulaties beschikt en in deze review ga ik dieper in op deze systeemcamera.
De Fujifilm X-S20, een hybride systeemcamera waarmee je kan fotograferen én filmen
De Fujifilm X-S20 is een compacte en met zijn 491 gram een lichte hybride systeemcamera die je kan gebruiken om te fotograferen én om te filmen. Van de buitenkant ziet de X-S20 er bijna hetzelfde uit als zijn voorganger, de X-S10, maar laat je hier niet door afleiden. De X-S20 zit namelijk boordevol nieuwe technieken waardoor je nog meer uit de camera kan halen. Zo beschikt de Fujifilm X-S20 over een nieuwe X-Processor 5 die twee keer zo krachtig is als zijn voorganger, de X-Processor 4. Hierdoor kan de camera in een hogere resolutie filmen (6.2k), kan de autofocus sneller en meer onderwerpen automatisch herkennen én gaat de accu twee keer zo lang mee. Daarnaast is de beeldstabilisatie nu nog krachtiger geworden waardoor je tot maar liefst 7 stops kan compenseren. Qua sensor is de Fujifilm X-S20 uitgerust met een hoogwaardige X-Trans CMOS 4 sensor welke een resolutie levert van 26.1 megapixels. Dit geeft je de mogelijkheid om foto's groots af te drukken of flink te croppen in de nabewerking. Dankzij deze krachtige functionaliteiten wordt de Fujifilm X-S20 door sommige ook wel een ‘mini X-H2‘ genoemd. Een groot compliment aangezien de X-H2 Fujifilm's vlaggenschip is. Hoe de camera in de praktijk werkt lees je verderop in deze review. Hier laat ik namelijk diverse foto's en video's zien die ik met de X-S20 heb gemaakt.
Voor en nadelen van de Fujifilm X-S20 systeemcamera
✓ Hoogwaardige X-Trans CMOS 4 sensor met 26.1 megapixels
✓ Beschikt over 19 filmsimulaties
✓ 6.2K video opname mogelijkheden 4:2:2 10-bit kleurdiepte
✓ Microfoon-aansluiting
✓ Krachtige X-Processor 5 (2x zo snel als in de X-S20)
✓ Supersnelle autofocus met Deep Learning technologie en oogherkenning
✓ Schiet tot 30 beelden per seconde met de elektronische sluiter
✓ Schiet tot 8 beelden per seconde met de mechanische sluiter
✓ 5-assige beeldstabilisatie waardoor je tot 7 stops kan compenseren
✓ Maakt gebruik van de hoogwaardige en compacte Fujifilm XF lenzen
✓ Krachtige accu welke tot 750 beelden meegaat
✓ Volledig kantelbaar scherm
✗ De 30 beelden per seconde schiet hij met een 1,25x crop. Wil je de volledige sensor gebruiken, dan kan je maximaal 20 beelden per seconde schieten
✗ Slechts 1 SD kaartslot. Tip: maak gebruik van een snelle SD-kaart.
✗ De camera is niet spatwater- en stofdicht
Awards gewonnen door de Fujifilm X-S20:
Omdat deze camera pas net op de markt is, heeft hij nog geen awards gewonnen.
De sensor van de Fujifilm X-S20
De Fujifilm X-S20 is uitgerust met de hoogwaardige back-illuminated APS-C sensor X-trans CMOS 4 sensor die wij kennen uit de X-S10. Deze sensor staat bekend om zijn hoge kleurenreproductie en is door Fujifilm zelf ontwikkeld. De sensor levert een resolutie van 26.1 megapixel en kan goed overweg in situaties met weinig licht. Daarnaast kan de X-S20 ook bestanden in HEIF schieten (dit zijn 10 bit bestanden in van plaats de 8 bit bestanden die een JPEG maakt), waardoor je in de nabewerking nog meer uit je foto's kan halen. Verder heb je uiteraard de mogelijkheid om in JPEG en/of RAW te fotograferen. Persoonlijk schiet ik altijd in RAW zodat ik uiteindelijk in de nabewerking nog veel controle heb over mijn beelden. Echter heb ik met de Fujifilm X-S20 veel in RAW + JPEG geschoten omdat de beelden dankzij de verschillende filmsimulaties er al ontzettend goed uitzagen en weinig nabewerking nodig hadden.
De filmsimulaties in de Fujifilm X-S20
Zoals eerder uitgelegd is de Fujifilm X-S20 uitgerust met zogenaamde filmsimulaties. Dit zijn filminstellingen waarmee je de beeldkwaliteit van een bepaald type filmrolletje kan nabootsen. Fujifilm staat immers bekend om de hoge kwaliteit filmrolletjes die zij al jaren maken en al deze kennis hebben zij in de X-S20 gestopt. Dit is niet alleen ideaal als je een liefhebber bent van analoge fotografie, ook als beginnend fotograaf kan je hier ontzettend veel voordeel van hebben. Door een draai aan het linker instelwiel selecteer je namelijk eenvoudig een filmsimulatie waarna de foto meteen een bepaalde sfeer krijgt. Persoonlijk ben ik erg fan van de Acros simulatie waarmee je mooie zwart-wit afbeeldingen kan schieten. Daarnaast heb ik ook veel gebruik gemaakt van de Pro Neg. Hi simulatie waarmee je mooie portretten kan schieten. Sterker nog… dit zijn de filmrolletjes die ik in mijn Analoge Hasselblad camera gebruik! Ik vond het dan ook ontzettend gaaf om te zien dat Fujifilm al hun kennis op het gebied van film in deze systeemcamera hebben gestopt. In totaal beschik je over 19 filmsimulaties die je kan gebruiken bij het maken van foto's én video's. Je kan de simulaties zelfs gebruiken bij gebruik van de webcam functionaliteit (leuk voor op teams!).
De 19 filmsimulaties
- Provia (standaard)
- Velvia
- Astia
- Classic Chrome
- Pro Neg. Hi
- Pro Neg. Std
- Klassiek Neg.
- Nostalgisch Neg.
- Eterna
- Eterna Bleach Bypass
- Acros standaard
- Acros met Geel filter
- Acros met Groen filter
- Acros met Rood filter
- Monochroom standaard
- Monochroom met Geel filter
- Monochroom met Groen filter
- Monochroom met Rood filter
- Sepia
De processor van de Fujifilm X-S20
Zoals al eerder kort aangestipt is de Fujifilm X-S20 uitgerust met een nieuwe krachtige X-Processor van de vijfde generatie. Hierdoor kan de X-S20 veel meer uit zijn sensor halen en heb je als fotograaf ook veel meer functionaliteiten. Zo kan de X-Processor 5 veel sneller beelden verwerken, kan de systeemcamera video's opnemen in 6.2K, kan de camera beter omgaan met ruis, is de kleurreproductie en verscherping verbeterd én kan de camera beter schakelen bij verandering van licht. Dit alles zorgt er uiteindelijk voor dat je eindresultaat, foto of video, van een hoge kwaliteit is. Naast de verbetering in beeldkwaliteit zorgt de nieuwe processor ook voor extra functionaliteiten in beeldstabilisatie en autofocus. Zo kan de Fujifilm X-S20 nu tot 7 stops corrigeren met de ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie. En qua autofocus heb je beschikking over Deel-Learning technologieën welke ik hieronder verder zal toelichten.
De autofocus van de Fujifilm X-S20
Een van de belangrijkste onderdelen van een systeemcamera is de autofocus. Dankzij de krachtige processor kan het autofocussysteem van de Fujifilm X-S20 supersnel en automatisch onderwerpen herkennen. Dit doet de camera op basis van Deel-Learning AI wat simpelweg wil zeggen dat de camera zelf leert wat er voor de camera staat, en vervolgens op de juiste plek scherp stelt. In de praktijk komt dit er op neer dat de camera zelf jouw onderwerp, zoals een persoon, ziet om vervolgens scherp te stellen op het oog. En het mooie is dat jij als fotograaf zelfs kan aangeven of hij op het linkeroog of rechteroog moet scherpstellen. Ideaal! Op deze manier kan je ontzettend eenvoudig je onderwerp scherp in beeld krijgen. De camera zorgt voor de scherpstelling en zelf kan jij je bezig houden met het kaderen van de foto. En doordat de X-S20 over 117 scherpstelpunten beschikt kan hij het hele beeld afscannen op zoek naar het onderwerp waardoor de scherpte altijd op de juiste plek ligt.
Wat kan de Fujifilm X-S20 automatisch herkennen?
- Lichaam van persoon
- Gezicht van persoon
- Oog van persoon
- Dieren
- Vogels
- Auto's
- Motoren en fietsen
- Vliegtuigen
- Treinen
Schiet tot maar liefst 30 beelden per seconde
Naast de snelle autofocus kan je met de Fujifilm X-S20 ook tot 30 beelden per seconde fotograferen. Dit is ideaal bij sport- of natuurfotografie waarbij je een bepaald moment wil vastleggen (zoals een opvliegende vogel). Zelf fotografeer ik veel vogels en dankzij deze snelheid is de kans groot dat het ene juiste moment in je fotoreeks erbij zit. Wel goed om te weten, de Fujifilm X-S20 schiet de 30 beelden per seconde in een 1,25 crop. Dit betekent dat niet de hele sensor wordt gebruikt. Wil je wel de beschikking hebben over de volledige 26,1 megapixel resolutie? Dan kan je ‘maar' tot 20 beelden per seconde schieten. En ik kan je vertellen, dit is nog steeds meer dan genoeg om dat ene moment vast te leggen. Verder heeft de Fujifilm X-S20 dankzij de krachtige processor een grote buffer en is de camera in staat om beelden snel weg te schrijven naar de geheugenkaart. Zo kan je tot maar liefst 88 RAW beelden (bij 30 beelden per seconde) achter elkaar schieten. En schiet je in JPEG? Dan kan de camera er maar liefst 407 achter elkaar schieten. Verlaag je het aantal beelden naar 10 frames per seconde? Dan wordt de buffer een flink stuk groter. In deze stand schiet de camera 341 RAW beelden of meer dan 1000 JPEG achter elkaar! Ideaal voor de fanatieke sport- of natuurfotograaf!
Pre-shooting modus: schiet beelden voordat je op de knop hebt gedrukt
Waar ik tijdens het gebruik van de Fujifilm X-S20 achterkwam is dat deze camera is uitgerust met een zogenaamde Pre-Shooting functie. In deze stand zal de camera foto's maken nog voordat jij op de knop hebt gedrukt. Hoe dit werkt is vrij eenvoudig. De camera zal in deze stand constant beelden vastleggen in de buffer, maar de camera slaat het laatste deel van deze deze gebufferde foto's pas op wanneer jij op de ontspanknop drukt. Hierdoor maakt de foto's dus ook foto's voordat jij zelf op de knop hebt gedrukt. Persoonlijk vind ik dit een ideale functie omdat je op deze manier een moment terug kan halen dat je net hebt gemist. Denk bijvoorbeeld aan het fotograferen van een vogel in de tuin. Vliegt de vogel op en ben je zelf net te laat met afdrukken? Dan ben je dankzij de Pre-shooting modus van de Fujifilm X-S20 toch nog net op tijd! De foto is immers al gemaakt in de buffer en zit gewoon in jouw fotoreeks. Ideaal!
Vlog en videomogelijkheden van de Fujifilm X-S20
Naast het maken van foto's kan je de Fujifilm X-S20 ook ontzettend goed gebruiken voor het maken van video-opnames. Denk hierbij aan bedrijfsvideo's, Youtube-video's, vlogs en de camera is zelfs te gebruiken als webcam. Dankzij het lage gewicht van net geen 500 gram én de ingebouwde 5-assige beeldstabilisatie, is de camera namelijk ontzettend makkelijk uit de hand te bedienen. Daarnaast schiet de camera in 6.2K 30p waardoor je hoogwaardige videobeelden kan schieten. Daarnaast beschik je over Fuji's F-Log kleurenprofielen waardoor je in de nabewerking ontzettend veel uit je video's kan halen. Film je graag slowmotion beelden? Ook dit is mogelijk in de Full-HD stand met 240 frames per seconde. Verder kan je gebruik maken van de eerder genoemde filmsimulaties én zit er een speciale vlog-stand op de camera. In deze stand heb je snel toegang tot instellingen zoals de beeldkwaliteit, de filmsimulatie, de witbalans en de ISO waarden. Verder kan je instellen dat de X-S20 automatisch de achtergrond onscherp maakt én kan je ook instellen dat de camera automatisch scherp stelt op jouw gezicht. Wil je de Fujifilm X-S20 gebruiken om productreviews te filmen? Dan kan je de camera instellen om automatisch op een product scherp te stellen indien deze in beeld komt. Ideaal!
In onderstaande video laat ik zien wat de beeldkwaliteit van de Fujifilm X-S20 is. Hierdoor kan je zelf oordelen of de kwaliteit bij je past. Wel goed om te weten, ik heb gebruik gemaakt van een sample camera (dit is een pre-productie model) en heb de video verder niet bewerkt. Daarnaast heb ik gebruik gemaakt van de interne microfoon zodat je ook deze meteen goed kan beoordelen. Wil jij zelf de camera veel gaan gebruiken voor het maken van video's? Dan raad ik je de Fujifilm TG-BT1 tripod aan waarmee je de camera in één hand kan vasthouden en tegelijkertijd kan bedienen. Daarnaast is een losse microfoon, zoals de Røde Videomic Go ook zeker aan te raden. En ga je echt lange films maken? Neem dan ook eens een kijkje naar de speciale Fujifilm FAN-001 die zij voor de Fujifilm X-S20 hebben ontwikkeld. Met deze fan kan je namelijk tot maar liefst 78 minuten achter elkaar door filmen. Ideaal als je een lange opname wilt vastleggen!
Voorbeeld vlog-video gemaakt met de Fujifilm X-S20
Specificaties van de Fujifilm X-S20 systeemcamera
In onderstaand overzicht heb ik de belangrijkste specificaties van de Fujifilm X-S20 voor je op een rijtje gezet.
Eigenschap | Fujifilm X-S20 |
---|---|
Type sensor | X-Trans CMOS 4 |
Resolutie sensor | 26.1 megapixel |
Aantal filmsimulaties | 19 |
Foto opslag mogelijkheden | 8 bit JPEG | 14-bit RAW | 10-bit HEIF | 8-bit of 16-bit TIFF |
Maximale video resolutie | 6.2K 30p | 4K 60p | Full HD (240p) |
Maximale video opnametijd | 78 minuten bij gebruik losse FAN-001 accessoire |
Type processor | X-Processor 5 |
Aantal beelden per seconde | 30 (elektronische sluiter in 1,25 crop) / 8 (mechanische sluiter) |
Buffer vol bij gebruik 30 frames per seconde | 407 JPEG | 88 RAW beelden |
Realtime eyetracking | Ja, gezichten, ogen, dieren, vogels, voertuigen |
Product Priority bij video-opnamen | Ja, de camera zal automatisch producten herkennen indien er een product video wordt gemaakt |
Beeldstabilisatie | Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie |
Compensatie beeldstabilisatie | 7 stops |
Type scherm | Volledig kantelbaar |
Geheugen opslag | 1 x SD (UHS-II) |
Bluetooth | Ja |
Microfoon aansluiting | Ja |
Koptelefoon aansluiting | Ja |
Accu | NP-W235 |
Accu capaciteit | 750 beelden |
Behuizing | Magnesium legering |
Gewicht (incl accu en geheugenkaart) | 491 gram |
Afmetingen (bxhxd) | 127.7 x 85.1 x 65.4mm |
Meer informatie | Alle specificaties van de Fujifilm X-S20 |
Actuele prijs van de Fujifilm X-S20 body:
Wat zijn de verschillen tussen de Fujifilm X-S10 en de Fujifilm X-S20?
Het grootste verschil tussen de Fujifilm X-S10 en de Fujifilm X-S20 zit in de processor. Zo beschikt de Fujifilm X-S20 over een vernieuwde X-Processor 5 welke 2x zo snel is als zijn voorganger, de X-Processor 4. Hierdoor heeft de X-S20 betere onderwerpdetectie, betere beeldstabilisatie en gaat de accu twee keer zo lang mee als bij zijn voorganger. Verder heb je meer opslagmogelijkheden waaronder 10-bit HEIF en TIFF. Daarnaast zal de buffer van de X-S20 minder snel vol zitten dan die van zijn voorganger, de X-S10. Dit is vooral te merken bij het schieten van veel opnames achter elkaar. Zo is de buffer van de X-S10, bij 10 beelden per seconde, vol na 81 JPEG foto's. Bij de X-S20 is de buffer, in dezelfde stand, pas vol na meer dan 1000 JPEG bestanden. Wil je meer verschillen tussen deze twee Fuji systeemcamera's zien? Neem dan een kijkje in onderstaand overzicht. Hierin heb ik de belangrijkste verschillen voor je op een rijtje gezet.
Eigenschap | Fujifilm X-S10 | Fujifilm X-S20 |
---|---|---|
Introductiejaar | 2020 | 2023 |
Type sensor | X-Trans CMOS 4 | X-Trans CMOS 4 |
Resolutie sensor | 26.1 megapixel | 26.1 megapixel |
Aantal filmsimulaties | 18 | 19 |
Foto opslag mogelijkheden | 8 bit JPEG | 14-bit RAW | 8 bit JPEG | 14-bit RAW | 10-bit HEIF | 8-bit of 16-bit TIFF |
Maximale video resolutie | 4K 30p | Full HD (240p) | 6.2K 30p | 4K 60p | Full HD (240p) |
Maximale video opnametijd | 30 minuten | 78 minuten bij gebruik losse FAN-001 accessoire |
Aparte vlog stand | Nee | Ja, hierdoor heb je snelle toegang tot instellingen |
Te gebruiken als webcam | Nee | Ja |
Type processor | X-Processor 4 | X-Processor 5 (2x zo snel) |
Aantal beelden per seconde | 30 (elektronische sluiter in 1,25 crop) / 8 (mechanische sluiter) | 30 (elektronische sluiter in 1,25 crop) / 8 (mechanische sluiter) |
Buffer vol bij gebruik 30 frames per seconde | 29 JPEG | 17 RAW beelden | 407 JPEG | 88 RAW beelden |
Realtime eyetracking | Ja, gezichten en ogen | Ja, gezichten, ogen, dieren, vogels, voertuigen |
Product Priority bij video-opnamen | Nee | Ja, de camera zal automatisch producten herkennen indien er een product video wordt gemaakt |
Beeldstabilisatie | Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie | Ja, in-body vijf-assige beeldstabilisatie |
Compensatie beeldstabilisatie | 6 stops | 7 stops |
Type scherm | Volledig kantelbaar | Volledig kantelbaar |
Resolutie scherm | 1.04 megapixels | 1.84 megapixels |
Geheugen opslag | 1 x SD (UHS-II) | 1 x SD (UHS-II) |
Bluetooth | Ja | Ja |
Microfoon aansluiting | Ja | Ja |
Koptelefoon aansluiting | Nee | Ja |
Accu | NP-W126S | NP-W235 |
Accu capaciteit | 325 beelden | 750 beelden |
Gewicht (incl accu en geheugenkaart) | 465 gram | 491 gram |
Afmetingen (bxhxd) | 126 x 85.1 x 65.4mm | 127.7 x 85.1 x 65.4mm |
Meer informatie | Alle specificaties van de Fujifilm X-S10 | Alle specificaties van de Fujifilm X-S20 |
De bouw van de Fujifilm X-S20
De Fujifilm X-S20 is gemaakt van hoogwaardig magnesium legering waardoor de camera erg licht qua gewicht is. Dit merk je dan ook meteen als je de systeemcamera voor het eerst in je handen hebt. De camera voelt erg solide aan en is dankzij het lage gewicht eenvoudig in één hand vast te houden. Daarnaast heeft de X-S20 een fijne diepe grip waardoor de camera lekker in de hand ligt, iets dat ik bij andere merken soms echt wel mis. Wat helaas wel ontbreekt is een weatherseal. Hierdoor kan je de camera niet in de regen gebruiken. Wil je wel graag fotograferen of filmen in de regen? Maak dan gebruik van een regenhoes of kijk naar zijn grotere broer, de Fujifilm X-H2.
De knoppen op de Fujifilm X-S20
De Fujifilm X-S20 is uitgerust met drie instel-wielen voor het instellen van de camerastand, het instellen van de filmsimulaties, en het aanpassen van de camera-instellingen (zoals het diafragma of de sluitertijd). Daarnaast zitten er op de achterkant en op de bovenkant diverse knoppen die je toegang geven tot het menu en andere instelmogelijkheden. Deze knoppen zitten naar mijn mening op logische plekken al had ik graag de Q knop op de achterkant van de camera gezien. Deze Q knop geeft namelijk snel toegang tot alle instelmogelijkheden (autofocus, opnamestand, scherpstelling, oogherkenning, etc) en wordt dan ook veel gebruikt. Nu hij bovenop zit moet je soms even zoeken, echter went dit wel snel. Verder is de jogdial op de achterkant van de camera een waardevolle toevoeging. Met deze knop kan je eenvoudig door het menu heen lopen of de instellingen aanpassen.
In de doos
Als je de Fujifilm X-S20 koopt krijg je er de gebruikelijke zaken bijgeleverd. Zo zit er een beknopte handleiding bij (in meerdere talen) waarin uitgelegd wordt hoe de X-S20 in basis werkt. Verder krijg je er een strap (nekriem) bij en zit er een bodydop op de camera zodat deze beschermd is tegen stof. Verder zit er zit er een losse acculader bij de camera en krijg je uiteraard ook een NP-W235 accu meegeleverd. Persoonlijk vind ik het hebben van een losse lader een groot voordeel versus het opladen in de camera (zoals bij andere merken). Je kan namelijk accu’s opladen terwijl je zelf met de camera op pad gaat. Daarnaast is het goed om te weten dat de NP-W235 accu zo'n 750 foto's mee gaat. Dit is echt een flinke tijd, maar ik kan je wel aanraden om een extra NP-W235 aan te schaffen. Dan weet je zeker dat je niet zonder stroom komt te zitten als je op pad gaat.
- De Fujifilm X-S20 camera
- Een NP-W235 accu
- Een accu-lader
- Een USB-kabel (USB-C)
- Een schouderband
- Een bodydop
- Een handleiding
- Welke lens je erbij krijgt is afhankelijk van de kit
De Fujifilm X-S20 in gebruik
Zoals al eerder aangegeven was ik ontzettend benieuwd hoe de Fujifilm X-S20 in de praktijk zou werken. In totaal heb ik de X-S20 een week mogen lenen om hem eens goed aan de tand te voelen. Naast de camera kreeg ik er drie lenzen bij om te testen, de Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS, de Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ en de Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WR. Ik heb deze camera bij mij thuis getest, maar heb hem ook meegenomen op een weekendje weg naar Friesland. Dankzij het lichte gewicht en het compacte formaat kon ik de camera ontzettend makkelijk meenemen en ik heb dan ook echt genoten van de Fujifilm X-S20. Hieronder vind je mijn bevindingen, uiteraard met voorbeeldfoto’s. Ik heb veel foto’s in RAW geschoten, maar ook veel in JPEG tezamen met de Filmsimulaties. De foto's heb ik ietwat nabewerkt in Adobe Lightroom (denk aan croppen, horizon rechtzettend, etc). Wil je zelf de kwaliteit beoordelen? Download dan hier een flink aantal RAW en JPEG bestanden. Het is prima om deze bestanden te gebruiken om je eigen mening over de X-S20 te vormen, het is niet toegestaan om door mij gemaakte foto's voor andere doeleinden te gebruiken. Daarnaast is het ook goed om te weten dat ik over een Sample camera beschikte, dit is een pre-productiemodel bedoeld voor eerste testen.
Eenvoudig om mee te nemen
Waar ik ontzettend over verrast was bij het testen van de Fujifilm X-S20 was het compacte formaat en het lichte gewicht. Als je de camera op de foto zie lijkt het namelijk best een zware camera, maar in de praktijk valt dit reuze mee. Daarnaast zijn ook de lenzen die ik mee had (de 18-55mm, de 15-45mm en de 8mm) lekker licht qua gewicht en compact qua formaat. Dit komt mede doordat de X-S20 gebruik maakt van een APS-C sensor waardoor ook de lenzen wat compacter gemaakt kunnen worden. Persoonlijk vind ik dit echt ideaal. Alles past eenvoudig in een compacte schoudertas waardoor je het zo mee kan nemen. Zo heb ik de camera ook meegenomen op een boottochtje over de Friese meren waar ik onderstaande foto heb kunnen maken. Het was heerlijk rustig qua wind waardoor het water voor een geweldige spiegeling zorgde. En dankzij de Fujifilm XF 8mm f/3.5 lens kon ik eenvoudig deze landschapsfoto maken.
Automatische oogdetectie van de Fujifilm X-S20
Een groot voordeel van de Fujifilm X-S20 is de automatische oogdetectie. Hierdoor zal de camera zelf een oog van een mens of een dier herkennen waarna de camera erop scherp zal stellen. Hierdoor kan je ontzettend snel schakelen en leg je de scherpte eenvoudig op de juiste plek in je foto leggen. Echt anders dan voorheen, toen moest je het scherpstelpunt verplaatsen naar waar jij de scherpte wilde. Vanaf nu is dit met de X-S20 niet meer nodig. Je kijkt enkel hoe je het beeld wild kaderen en de camera zal zelf het oog herkennen en de scherpte op deze plek leggen. En de camera is zelfs zo slim dat hij linker en rechter ogen kan herkennen. Wil je enkel op het rechteroog scherpstellen? Dan kan je dit aangeven in het menu of via de Q knop. Echt ontzettend handig! Wel even een tip; fotografeer je naast mensen ook veel dieren? Let er dan even op dat je de oogherkenning van mens naar dier aanpast en visa-versa. Ik merkte namelijk dat de camera in de specifieke stand sneller zal scherpstellen (op mens of dier). Onderstaand een foto van mijn dochter én een foto van onze jonge Teckel welke ik heb gemaakt middels de automatische oogherkenning.
Gebruik van filmsimulaties
Zoals eerder gemeld zitten er in de Fujifilm X-S20 meerdere filmsimulaties waardoor je eenvoudig een bepaalde sfeer over je foto kan leggen. In de praktijk werkt dit ontzettend eenvoudig en is het ook nog eens ontzetten leuk! Zo zit er bovenop de camera, aan de linkerkant, een speciaal draaiwiel waarmee je door de verschillende filmsimulaties kan scrollen. Je ziet het beeld meteen veranderen en ook kan je op de Q knop drukken voor meer informatie (je krijgt dan een stukje text te zien met uitleg waarvoor de simulatie echt geschikt is). Zelf vond ik dit echt ontzettend gaaf want het geeft je creativiteit echt en boost. Waar ik normaal eigenlijk nooit meer in zwart-wit schiet (ik schiet gewoon de ‘situatie' zoals ik ze zie), ben ik met de Fujifilm X-S20 weer even helemaal los gegaan in zwart-wit. Zo leuk! Maar ook bij het maken van landschappen en het fotograferen van architectuur in kleur kunnen de filmsimulaties je echt helpen om je creativiteit een boost te geven. Je ziet namelijk direct op je beeld de kleuren aangepast worden waardoor je zelf op zoek gaat naar het juiste beeld. Hieronder een aantal foto's die ik heb gemaakt met verschillende simulaties. Mijn persoonlijke favoriet? Fujifilm Acros en Fujifilm Pro Neg. Hi!
Het scherm van de Fujifilm X-S20
Qua scherm is de Fujifilm X-S20 uitgerust met een volledig kantelbaar scherm. Dit wil zeggen dat je het scherm naar de zijkant kan klappen en daarna 360 graden draaien. Hierdoor kan jij jezelf zien als je voor de camera staat (handig voor filmen of selfies), maar het is ook handig als je vanuit een kikkerperspectief (laag bij de grond) wilt fotograferen. Persoonlijk maak ik graag landschapsfoto's vanuit een laag standpunt zodat je creatieve beelden krijgt. Dankzij het kantelbare scherm van de X-S20 kon dit zeer eenvoudig en ik heb dan ook onderstaande foto's eenvoudig vanuit een laag standpunt kunnen schieten. Heerlijk uit het kikkerperspectief!
De diafragmaringen op Fujifilm XF lenzen
Als je voor het eerst met een Fujifilm XF lens gaat werken zal je zien dat er een diafragma-ring aanwezig is op de lens. Fujifilm is hier echt een uitzondering in aangezien andere merken dit allemaal weg hebben gehaald van de lenzen. De diafragma-bladen worden immers digitaal aangestuurd en deze ring is daardoor niet echt meer nodig. Fujifilm heeft er echter voor gekozen om de ring, die ook digitaal werkt, wel op de lenzen te laten zitten. Zelf vind ik dit echt een grote plus want op deze manier kan je heel snel een eenvoudig schakelen is het diafragma dat je wilt gebruiken. Het geeft je echt het gevoelt terug van een ‘oude spiegelreflexcamera' (mijn oude Pentax MX werkte immers ook zo), maar dan in een digitaal jasje! Onderstaand een aantal foto's die ik heb gemaakt waarbij ik eenvoudig heb kunnen spelen met het diafragma.
Meer voorbeeldfoto’s gemaakt met de Fujifilm X-S20
Foto’s delen via de Fujifilm X App
Speciaal voor haar digitale systeemcamera's heeft Fujifilm een ‘Fujifilm XApp' ontwikkeld. Middels deze app kan je de Fujifilm X-S20 aan jouw smartphone (Android of IOS) koppelen waarna je foto's direct van je camera kan halen. Ideaal want op deze manier kan je de foto's en video's eenvoudig delen via de diverse Social Media kanalen. Daarnaast kan je middels de app de camera op afstand bedienen. Zo zit er een eenvoudige afstandsbediening in de app waarmee je met een druk op de knop een foto maakt. Wil je graag zien wat je vastlegt? Ook dit kan middels de live-view verbinding waarbij je het scherm van je camera overneemt (zie onderstaande screenshots). Ideaal als je een groepsfoto of selfie wilt maken. Verder kan je middels de XApp GPS-locaties aan je foto's koppelen waardoor de locatie waar jij je foto hebt gemaakt wordt vastgelegd in de EXIF data van de foto. Super handig want zo kan je altijd terugzien waar je een bepaalde foto hebt gemaakt! Wil je ook gebruik maken van de Fujifilm XApp? Download hem dan gratis in de Android App Store of Apple App store.
Download de Fujifilm XApp
Wil je gebruik maken van de Fujifilm XApp? Download hem dan gratis in de onderstaande App Stores.
Lenzen voor de Fujifilm X-S20
De Fujifilm X-S20 beschikt over een zogenaamde X-mount waar op moment van schrijven meer dan 150 lenzen voor beschikbaar zijn. Uiteraard heb je lang niet zoveel lenzen nodig en heb ik mijn persoonlijke favorieten hieronder voor je op een rijtje gezet. Daarnaast is het goed om te weten dat je de Fujifilm X-S20 in drie kits kan kopen. Zo kan je kiezen voor een losse body als je zelf al Fujifilm lenzen hebt. Heb je nog geen Fujifilm lenzen? Neem dan eens een kijkje naar de Fujifilm X-S20 Zwart + XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS kit. Dit is een set met een mooie en lichtsterke 18-55mm lens waarmee je goed landschappen en portretten kan vastleggen. Wil je iets minder uitgeven? Dan is de Fujifilm X-S20 Zwart + XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ kit ook een mooie optie. Deze lens heeft iets minder bereik en is iets minder lichtsterk, maar is daardoor wel iets goedkoper (en compacter).
Beste lenzen voor de Fujifilm X-S20
Model | Bereik | Ideaal voor | Lichtsterkte | Beeldstabilisatie | Prijs | Meer informatie |
---|---|---|---|---|---|---|
Fujifilm XF 10-24mm f/4.0 OIS WR | 10-24mm | Landschappen & architectuur | f/4.0 | Ja | €1.099 | Meer informatie |
Fujifilm XC 15-45mm f/3.5-5.6 OIS PZ | 15-45mm | Landschappen, architectuur, portretten | f/3.5-5.6 | Ja | €269 | Meer informatie |
Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4 R LM OIS | 18-55mm | Landschappen, architectuur, portretten | f/2.8-4 | Ja | €799 | Meer informatie |
Fujifilm XF 16-55mm f/2.8 R LM WR | 16-55mm | Landschappen, architectuur, portretten | f/2.8 | Nee | €1.199 | Meer informatie |
Fujifilm XF 18-120mm f/4 LM PZ WR | 18-120mm | Allround | f/4 | Nee | €849 | Meer informatie |
Fujifilm XF 70-300mm f/4-5.6 R LM OIS WR | 70-300mm | Sport en natuur | f/4-5.6 | Ja | €899 | Meer informatie |
Fujifilm XF 50-140mm f/2.8 R LM OIS WR | 50-140mm | Portretten en detailopnamen | f/2.8 | Ja | €1.499 | Meer informatie |
Fujifilm XF 150-600mm f/5.6-8 R LM OIS WR | 150-600mm | Sport en natuur | f/5.6-8 | Ja | €2.199 | Meer informatie |
Fujifilm XF 8mm f/3.5 R WR | 8mm | Landschap en architectuur | f/3.5 | Nee | €899 | Meer informatie |
Fujifilm XF 27mm f/2.8 R WR | 27mm | Landschap en portretten | f/2.8 | Nee | €449 | Meer informatie |
Fujifilm XF 35mm f/2.0 R WR | 35mm | Portretten | f/2 | Nee | €399 | Meer informatie |
Eindoordeel van de Fujifilm X-S20
Na een week met de Fujifilm X-S20 in de weer te zijn geweest moet ik zeggen dat het een ontzettend fijne, snelle én creatieve systeemcamera is. De camera neem je dankzij het lage gewicht eenvoudig mee op dagtripjes of op vakantie. Daarnaast kan je zowel met de camera fotograferen als filmen (in 6.2k) waardoor het een ideale allround systeemcamera is. Daarnaast zit de camera vol met de nieuwste technieken zoals oogherkenning (mens, dier en voertuigen), vijf-assige beeldstabilisatie en pre-shooting waardoor je beelden vast kan leggen voordat je zelf op de ontspanknop hebt gedrukt. Dit, gecombineerd met het feit dat je tot maar liefst 30 beelden per seconde kan schieten, maakt het ook nog eens een ideale systeemcamera voor de sport- en natuurfotograaf! Persoonlijk was ik het meest verrast door het compacte formaat en lage gewicht, in combinatie met de 19 filmsimulaties. Hierdoor nam ik de camera ontzettend makkelijk mee en dankzij de filmsimulaties kreeg mijn creativiteit weer een boost. Het was lang geleden dat ik echt zwart-wit heb gefotografeerd! Al met al kan ik zeggen dat de Fujifilm X-S20 echt een ontzettend fijne camera is. Of je nu al bekend bent met fotografen, of op zoek bent naar je eerste camera, de X-S20 is zeker een camera om te overwegen. En doordat er veel (compacte) lenzen beschikbaar zijn voor de X-S20 kan je echt alle kanten op. Of je nu portretten, landschappen of natuur wilt vastleggen. Het is allemaal mogelijk met de Fujifilm X-S20. Ik kan je de camera zeker aanraden.
Extra tip
Ben je van plan om te gaan filmen met de Fujifilm X-S20? Neem dan zeker een kijkje naar de Fujifilm TG-BT1 tripod waarmee je de camera in één hand kan vasthouden en tegelijkertijd kan bedienen. Daarnaast is een losse microfoon, zoals de Røde Videomic Go ook zeker aan te raden. En ga je echt lange films maken? Neem dan ook eens een kijkje naar de speciale Fujifilm FAN-001 die zij voor de Fujifilm X-S20 hebben ontwikkeld. Met deze fan kan je namelijk tot maar liefst 78 minuten achter elkaar door filmen. Ideaal als je een lange opname wilt vastleggen!
Fujifilm X-S20 kopen?
Wil jij de Fujifilm X-S20 systeemcamera kopen? Neem dan eens een kijkje naar de verschillende kits:
Vragen over de Fujifilm X-S20?
Heb jij nog vragen over de Fujifilm X-S20? Of kom je er niet helemaal uit en heb je hulp nodig? Laat dan berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!
Hallo Thijs,
Ik lees dat je ook wel vogels hebt gefotografeerd met deze camera. Was dat dan met de 150-600mm? Zo ja, is dit dan nog een goede combinatie en werkt de oogdetectie dan goed?
gr. Hans
Hi Hans,
Ik fotografeer zelf veelal vogels, maar toevallig niet met de X-S20. Ik had helaas tijdens het testen geen telelens tot mijn beschikking en kon het daarom niet zelf proberen. Echter weet ik van bevriende fotografen dat de oog detectie super werkt voor vogels. Helemaal met Fuji’s eigen Fujifilm 150-600mm.
Hopelijk heb je hier wat aan! 🙂
Groet,
Thijs
Dag Thijs,
Met veel interesse las ik deze review. Daarnaast kon ik hier ook al veel andere informatie vinden, dankjewel daarvoor.
Ik zou nog wat advies willen vragen. Ik had 10 jaar een Nikon D5100 en ben nu op zoek naar een nieuwe camera. Gebruik hem enkel in vrije tijd, voor (bewegende) kinderen en natuurfotografie. Ik ben het gewoon om met Nikon te werken, maar kwam nu op deze Fujifilm X-S20 terecht. Ik ben vooral op zoek naar een licht en compact toestel. Budget rond de 2000euro (met lens). Zijn er grote verschillen tussen Fuji en Nikon? Is er een toestel van Nikon die gelijke kenmerken heeft?
Alvast bedankt voor je reactie.
Met vriendelijke groet,
An
Ps: ik dacht dat ik reeds een reactie postte, maar die zie ik niet staan, mijn excuses indien ik dubbel post!
Hi Ann,
Deze post is inderdaad dubbel, maar ik heb hem beantwoord. 🙂
Groet
Thijs
Dag Thijs,
Eerst en vooral bedankt om al deze waardevolle info te delen. Ik ben op zoek naar een nieuwe camera en kwam zo uit op jouw website. Ik was tien jaar in het bezit van een Nikon D5100 tot die enkele dagen geleden de geest gaf. Omdat ik dit merk ken en er al jarenlang mee ‘werk’, ging mijn zoektocht die richting uit. Echter kwam ik dan de Fuji X-S20 tegen. Ik zou opteren voor een systeemcamera, budget met lens rond de 2000euro. De natuur en mijn gezin (inclusief erg bewegende kinderen ;)) staan het meeste voor mijn lens. Zijn er grote verschillen tussen Fuji en Nikon? Of nu ik ruimer dan Nikon kijk, zijn er andere toestellen die je me zou aanraden?
Groetjes,
An
Beste Ann,
Dank voor je bericht en leuk dat je op mijn website terecht bent gekomen!
Wbt je zoektocht. De Fujifilm X-S20 is echt een hele fijne camera met veel mogelijkheden (zoals in deze review beschreven). Maar aangezien je zelf aangeeft al jaren met Nikon te werken is het uiteraard ook een optie om daar naar te kijken. Dit is immers wat je gewend bent. Een optie is de Nikon Z5 met de 24-70mm f/4 lens. Deze camera beschikt over een fullframe sensor waarmee je mooie beelden kan maken en valt in je budget.
Zou dit wat voor je zijn?
Groet
Thijs
Dankjewel voor je reactie. De Nikon Z5 had Ik inderdaad ook gezien. Ik twijfelde omdat dit al een ouder model is en ik ging er daarom vanuit dat de Fuji X-S20 de nieuwste specificaties heeft.
Hi Ann,
Graag gedaan!
De X-S20 is inderdaad nieuwer, maar heeft een andere sensor (kleinere sensor). De Z5 is dan ook zeker een goede optie voor als je al met Nikon werkt. 🙂