Dierentuin fotografie: praktische tips om natuurlijke foto’s te maken


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 30 augustus 2024

Hoe maak je mooie foto's in de dierentuin?

Wil je graag bijzondere dieren fotograferen, maar heb je niet de mogelijkheid om de hele wereld over te reizen? Dan is het fotograferen van dieren in een dierentuin een ideaal alternatief! Je hoeft immers niet ver weg om bijzondere dieren op de foto te krijgen. Maar hoe zorg je ervoor dat je een mooie foto in de dierentuin maakt? Zonder dat je ziet dat de foto in de dierentuin is gemaakt? In dit artikel geef ik je praktische tips zodat ook jij mooie foto's in de dierentuin kan maken. Ik start dit artikel met de goede voorbereiding en de juiste apparatuur die je nodig hebt om mooie foto's in de dierentuin te maken. Daarna ga ik verder met instellingen en geef ik veel praktische fotografie tips welke ik allemaal onderbouw met mijn eigen voorbeeld foto's. Aan het einde van het artikel sluit ik af met mooie dierentuinen waar je zelf bijzondere dieren kan fotograferen. En aangezien er in Nederland ontzettend veel dierentuinen zijn kan je na het lezen van dit artikel meteen aan de bak! Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben? Laat dan onderaan een bericht achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

fotograferen in de dierentuin

Een Doodshoofdaapje in de Apenheul


Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken.

1. Een goede voorbereiding
2. De juiste apparatuur voor het fotograferen van dieren in de dierentuin
3. De juiste instellingen voor het fotograferen van dieren
4. Het juiste standpunt en de juiste compositie
5. Het juiste moment
6. Top 5 dierentuinen voor wildlife fotografie
7. Afsluitend

1. Een goede voorbereiding

Ga je lekker een dagje fotograferen in de dierentuin? Dan is een goede voorbereiding wel van belang. Je moet er namelijk voor zorgen dat je de juiste spullen hebt, dat je accu’s goed opgeladen zijn, je geheugenkaart leeg is (en in je camera zit) Γ©n dat je op het juiste moment op pad gaat naar de juiste plek. Zelf ga ik altijd op pad wanneer het rustig is. Denk aan de vroege ochtend of aan het einde van de dag. De dieren zijn dan het meest actief Γ©n je hebt dan het mooiste licht. Daarnaast is het vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag een stuk minder druk in de dierentuin. Oftewel een grotere kans dat je mooiere foto's maakt! Hieronder nog even een korte checklist dat ik zelf altijd af ga als ik op pag ga.

βœ“ Accu's opgeladen
βœ“ Geheugenkaart leeg Γ©n in de camera
βœ“ Lenzen schoongemaakt
βœ“ Poetsdoekje in de tas
βœ“ Extra geheugenkaarten in de tas
βœ“ Instellingen even nagelopen (vervelend als bv de ISO nog op 6400 staat)
βœ“ Regenhoes in de tas (of een vuilniszak, dan kan je door blijven schieten in de regen)
βœ“ Flesje water gevuld
βœ“ Kaartje online gekocht met korting

Tip: Benieuwd wat er allemaal in mijn cameratas zit? Neem dan een kijkje naar mijn artikel over mijn onmisbare fotoaccessoires.

apen fotograferen

Een foto van een jonge Chimpansee met ouder gemaakt in Apenheul


2. De juiste apparatuur voor het fotograferen van dieren in de dierentuin

Als je dieren wilt gaan fotograferen is het van belang dat je de juiste camera-apparatuur hebt. Natuurlijk kan je ook met een smartphone (lees hier mijn artikel over de beste smartphone's van dit moment, maar wil je het echt goed doen, dan heb je toch echt wel een goede camera en lens nodig. Hieronder leg ik uit welke fotocamera's je kan gebruiken voor het fotograferen van dieren in de dierentuin. Ik zal beginnen met een aantal compactcamera's en systeemcamera's waarna ik dieper inga op een aantal lenzen voor systeemcamera's.

compactcamera voor in de dierentuin

Een bridgecamera


systeemcamera voor in de dierentuin

Een systeemcamera met telelens


2.1 Welke camera kan ik het beste gebruiken voor het fotograferen van dieren in de dierentuin?

Eigenlijk kan je met iedere camera dieren in de dierentuin fotograferen. Maar omdat de dieren vaak net wat verder van je af zitten is het belangrijk dat de lens van de camera flink wat bereik heeft. Hierdoor kan je beter inzoomen op jouw onderwerp, zelfs als deze achterin het verblijf zit. Qua type camera kan je in dit geval kiezen voor een compactcamera met veel bereik (ookwel een bridgecamera genoemd), of je kiest voor een systeemcamera met een telelens. De systeemcamera is de welbekende opvolger van de spiegelreflexcamera. Het verschil tussen een compactcamera en een systeemcamera is dat je met een systeemcamera lenzen kan wisselen. Hierdoor heb je meer flexibiliteit waardoor jij je op verschillende takken van sport kan richten. Denk hierbij aan macrofotografie (middels een macrolens), landschapsfotografie (middels een groothoeklens) Γ©n natuurlijk wildlife fotografie (zoals het fotograferen van dieren in de dierentuin, al is dit natuurlijk niet helemaal wildlife). Naast het wisselen van lenzen heeft een systeemcamera ook het voordeel dat je over het algemeen een betere sensor hebt waardoor je uiteindelijk betere foto's kan maken. Om deze reden adviseer ik je, als je op zoek bent naar een nieuwe camera om dieren mee te fotograferen, om voor een systeemcamera te gaan.

2.2 De beste compactcamera's voor het fotograferen in de dierentuin

Heb je geen zin om te wisselen van lenzen, maar wil je wel dieren in de dierentuin vastleggen? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande compactcamera's. Dit zijn modellen die ik je van harte kan aanbevelen.

Klasse: Compact camera's die in je broekzak passen: Compact camera's met meer bereik (bridge camera's):
Goed Canon Powershot SX740 HS Canon Powershot SX70 HS
Beter Sony RX100 Va Panasonic DMC-FZ2000
Best Sony RX100 VII Sony RX10 IV

Tip: Wil je meer lezen over deze en andere compactcamera's? Lees dan mijn uitgebreide artikel over de beste compactcamera's van dit moment.

2.3 De beste systeemcamera's voor het fotograferen in de dierentuin

Wil je liever een systeemcamera gebruiken voor het vastleggen van dieren, zoals wildlife of dieren in de dierentuin? Neem dan eens een kijkje naar onderstaande systeemcamera's. Dit zijn modellen die ik je van harte kan aanbevelen om dieren vast te leggen. Ze beschikken namelijk allemaal over snelle autofocus-systemen en goede sensoren. Let er alleen wel op dat er nog geen lenzen bij deze camera's zitten. Welke lenzen je het beste kan gebruiken leg ik verderop in dit artikel uit.

Klasse: Populaire Canon crop camera’s: Populaire Nikon crop camera’s: Populaire Sony crop camera’s: Populaire Canon full frame camera's: Populaire Nikon full frame camera's: Populaire Sony full frame camera's:
Goed Canon EOS R50 Nikon Z30 Sony A6400 Canon EOS R8 Nikon Z5 Sony A7 III
Beter Canon EOS R10 Nikon Z50 Sony A6600 Canon EOS R6 mark II Nikon Z6 III Sony A7 IV
Best Canon EOS R7 Nikon Z fc Sony A6700 Canon EOS R5 mark II Nikon Z9 Sony A1

Tip: Wil je meer lezen over deze en andere compactcamera's? Lees dan mijn uitgebreide artikel over de beste systeemcamera's van dit moment.

2.4 De beste lenzen voor het fotograferen van dieren in de dierentuin

Als je dieren wilt vastleggen is een lens met een variabel bereik een must. De dieren in de dierentuin zitten namelijk lang niet altijd vooraan waardoor het hebben van een telelens met flink wat bereik je de mogelijkheid geeft om ze goed op de foto te zetten. Denk hierbij aan een telelens met een bereik van 100 tot 400mm. Op 100mm kan je dieren die wat dichterbij zitten ook nog goed vastleggen, en zitten de dieren verder in het verblijf? Dan zoom je eenvoudig in naar 400mm waardoor je ze ook mooi kan vastleggen. Persoonlijk zou ik om deze reden voor een telelens gaan met minimaal 300 tot 400mm bereik. Daarnaast kan je ook gebruik maken van een extender om het bereik van de telelens te vergroten. Hieronder een overzicht met de, naar mijn mening, beste lenzen voor het fotograferen van dieren.

Klasse: Voor Canon systeemcamera’s: Voor Nikon systeemcamera’s: Voor Sony systeemcamera’s:
Goed Canon RF 100-400mm Tamron Z 70-300mm Sony FE 70-350mm
Beter Canon RF 200-800mm Tamron Z 150-500mm Sony FE 200-600mm
Best Canon RF 100-500mm Nikon Z 100-400mm Sony FE 100-400mm

Mijn favoriete combinaties van camera plus telelens voor het fotograferen van dieren in een dierentuin:

1. Professioneel: De Canon EOS R5 mark II in combinatie met de Canon RF 100-500
2. Semi-professioneel: De Sony A7 IV in combinatie met de Sony FE 200-600mm
3. Amateur: De Canon EOS R10 in combinatie met de Canon RF 100-400mm

3. De juiste instellingen voor het fotograferen van dieren

De grootste uitdaging van het fotograferen van dieren is om ze scherp op de foto te krijgen. Dieren zitten immers niet stil en zijn erg bewegelijk. Helemaal wanneer ze met elkaar aan het spelen zijn, wanneer ze eten of wanneer ze lekker aan het rondrennen zijn. Wil je ze scherp op de foto krijgen? Dan is het belangrijk dat je de juiste camera instellingen gebruikt. Hieronder zal ik per onderdeel uitleggen welke instellingen ikzelf gebruik in verschillende situaties.

3.1 Welke camerastand moet ik gebruiken voor het fotograferen van dieren?

Systeemcamera's en compactcamera's hebben verschillende standen waarin je het diafragma en/of de sluitertijd van de camera kan aanpassen. De meest bekende stand is de automatische stand (AUTO). In deze stand zal de camera zelf naar de belichting van jouw onderwerp kijken om vervolgens het diafragma en de sluitertijd aan te passen. Naast de automatische stand zijn er ook standen waarin je meer controle over je camera krijgt. Dit zijn de sluitertijdstand (Tv bij Canon en S bij Nikon/Sony), de diafragmastand (Av bij Canon en A bij Nikon/Sony) en de M stand (bij alle merken is dit de M stand). Welke stand je gebruikt bij het fotograferen van dieren is afhankelijk van wat je onderwerp aan het doen is. Zit je onderwerp stil en wil je graag mooie portretten fotograferen? Dan kan je het beste in de diafragmastand werken. In deze stand kan je namelijk kiezen voor een groot diafragma, bijvoorbeeld van f/2.8 of f/4, waardoor je een mooie onscherpe achtergrond krijgt. Het portret van het dier zal er op deze manier echt uitspringen. Fotografeer je echter vliegende vogels of dieren die in actie zijn? Kies dan voor de sluitertijdstand. In deze stand kan je namelijk kiezen voor een snelle sluitertijd, zoals 1/1600e, waardoor je onderwerp scherp op beeld wordt vastgelegd. Wil je zowel controle hebben over de snelheid, als het diafragma? Werk dan in de handmatige M stand. Dan heb je de optie om beide instellingen handmatig te regelen.

Soort Foto Camera Stand Merk Camera
Stilstaand dier – Portret Diafragmastand (Av/A) Canon: Av
Nikon: A
Sony: A
Actie – Vliegende vogels of dieren in beweging Sluitertijdstand (Tv/S) Canon: Tv
Nikon: S
Sony: S
Volledige controle – Zowel sluitertijd als diafragma Handmatige stand (M) Canon: M
Nikon: M
Sony: M
Automatische instellingen Automatische stand (AUTO) Canon: AUTO
Nikon: AUTO
Sony: AUTO

sony camera met camerastanden

Het instelwiel van een Sony A7 IV


Tip: Wil je meer over instellingen weten over de verschillende camerastanden die er op jouw camera zitten? Lees dan mijn uitgebreide artikel over de verschillende camera standen.

3.2 Dierenfotografie: het diafragma

Om een dier vast te leggen met een onscherpe achtergrond moet je zoveel mogelijk licht door de lens laten gaan. Dit noemt men ook wel een ‘groot diafragma' en wordt uitgedrukt met een getal, zoals f/1.8 of f/2.8. Dit is soms verwarrend (klein getal en groot diafragma door elkaar), maar om een mooie onscherpe achtergrond te krijgen moet je dus het diafragma getal zo ver mogelijk naar het getal 1 draaien. Het verschilt heel erg per lens hoe ver je kan gaan. Zo gaan instaplenzen vaak tot f/5.6 of f/6.3 en zoom je in? Dan zal het diafragma getal ook veranderen. Dit omdat niet iedere lens een vast diafragma heeft. Heb je een professionelere lens? Dan is het diafragma vaak vast (lees: hij blijft gelijk naar mate jij inzoomt) en kan je vaak ook lager (bijvoorbeeld naar f/4 of soms zelfs f/2.8). Zorg er in jouw geval dus voor dat je een zo groot mogelijk diafragma gebruikt. Hieronder twee foto's die ik in de Beekse Bergen heb gemaakt. In beide gevallen heb ik gebruik gemaakt van een groot diafragma zodat het onderwerp (leeuw en het aapje) lekker scherp op de foto kwamen, maar ik wel een mooie achtergrond kreeg.

fotograferen in de dierentuin

330mm | 1/400 | f/5.6 | ISO 800


400mm | 1/1000 | f/5.6 | ISO 500


3.3 Dierenfotografie: de sluitertijd

Welke sluitertijd je het beste kan gebruiken bij het vastleggen van dieren is, zoals eerder aangestipt, afhankelijk van de situatie én het moment. Zit een dier stil en heb je weinig licht? Dan kan je best een sluitertijd van 1/250e gebruiken. Wil je echter een dier in actie vastleggen? Dan zit je eerder op een sluitertijd van 1/500e of 1/1000e. En is het dier echt ontzettend snel? Zoals een kleine vogel of een rennend paard? Gebruik dan een sluitertijd van minimaal 1/1600e. Dit geeft je de grootste kans om het onderwerp scherp op de foto te krijgen. Hieronder een aantal foto's die ik in de Beekse Bergen en in de Apenheul heb gemaakt. Bij het aapje heb ik één foto met een iets te lage sluitertijd gemaakt, met onscherpte als gevolg (het aapje bewoog). De tweede foto heb ik met een snellere sluitertijd gemaakt waardoor het beeld wel scherp werd. In het geval van de Amerikaanse Adelaar heb ik beide foto's met een hele snelle sluitertijd gemaakt waardoor de vogel lekker scherp op de foto staat!

voorbeeld dierentuin fotografie 1

Onscherpe foto: 400mm | 1/100 | f/5.6 | ISO 2000


Scherpe foto: 200mm | 1/250 | f/5 | ISO 2500


278mm | 1/2000 | f/5 | ISO 1000


beekse bergen fotograferen

400mm | 1/2000 | f/5.6 | ISO 640


3.4 Dierenfotografie: de ISO waarden

Door de ISO waarden in je camera aan te passen kan je de hoeveelheid licht dat op je sensor valt controleren. Des te hoger de ISO waarden, des te meer licht er binnen kan komen en des te hogere sluitertijden je kan gebruiken. Een hogere ISO waarde heeft alleen als nadeel dat je meer ruis (korrels) in je foto krijgt. Zelf heb ik bij het fotograferen van dieren mijn ISO waarden altijd op automatisch staan. Op deze manier zorgt de camera er zelf voor dat de juiste ISO waarden ingesteld worden om te voldoen aan de sluitertijd en het diafragma van de lens. En hiermee zorg je er dus voor dat je foto niet onder- of overbelicht is. Het risico is wel dat de camera een hoge ISO gebruikt, zoals ISO 3200. Dit is echter eenvoudig in de nabewering te corrigeren met programma's als Adobe Lightroom, DXO Pure Raw of Topaz Labs. Hier lees je meer over in mijn artikel over ruis uit je foto verwijderen. Hieronder twee foto's die ik gemaakt heb met auto-ISO. De linker foto heeft een lage ISO waarde (250) doordat er genoeg licht was. De rechter foto heeft een hogere ISO (3200) waarden omdat er minder licht was (ik liep tussen de bomen).

dierentuin fotografie iso waarden voorbeeld 1

200mm | 1/640 | f/5.6 | ISO 250


dierentuin fotografie iso waarden voorbeeld 2

227mm | 1/250 | f/5 | ISO 3200


3.5 Dierenfotografie: autofocus

Een laatste onderdeel qua instellingen is het correct instellen van de autofocus. Camera's hebben namelijk verschillende autofocus-standen en als je de verkeerde stand pakt is de kans groot dat je onscherpe foto's krijgt. Zo kan je op jouw camera eenmalig scherp te stellen (genaamd AF-S bij Nikon/Sony en One-Shot bij Canon). In dit geval zal de camera scherpstellen en als je de sluiterknop ingedrukt houdt niet verder scherpstellen. Dit is een ideale stand voor het maken van portretten (eerst scherpstellen, daarna kaderen), maar voor het maken van actiebeelden is deze stand niet handig. In dit geval kan je beter kiezen voor een continue scherpstelling (genaamd AF-C bij Nikon/Sony en AI servo bij Canon). In dit geval zal de camera constant blijven scherpstellen op jouw onderwerp, dus ook als deze beweegt. Ideaal! Hieronder een foto van een Chimpansee die ik in de Beekse Bergen heb vastgelegd. Deze aap liep door een grote struik heen waardoor ik de scherpstelling constant moest aanpassen. Dankzij de continue scherpstelling van mijn camera kon ik de Chimpansee scherp vastleggen!

400mm | 1/1600 | f/5.6 | ISO 2000


4. Het juiste standpunt en de juiste compositie

Als je dieren in de dierentuin gaat fotograferen kan je er uiteraard voor kiezen om ze strak in het midden van je beeld vast te leggen. En is de foto goed scherp, dan kan ik mij voorstellen dat je er super blij mee bent. Maar wil je een foto die net wat meer opvalt? Of een foto waarbij je niet ziet dat hij in de dierentuin is gemaakt? Kijk dan eens goed naar je standpunt en jouw compositie. Hiermee kan je de foto veel meer eruit laten springen! Hieronder geef ik een aantal tips met betrekking tot het standpunt en de compositie.

4.1 Standpunt bij dierentuin fotografie

Bij het fotograferen van dieren kan je goed spelen met het standpunt waarop je de foto maakt. Zelf probeer ik altijd op ooghoogte met de dieren te komen zodat je beeld veel meer verhaal krijgt. Daarnaast ben ik ook altijd op zoek naar een zo natuurlijk mogelijke houding. Is bijvoorbeeld een dier aan het eten bij de standaard eetplek? Dan is de kans groot dat het beeld niet echt spannend is. Is een dier echter verstopt tussen het riet of de planten? Dan kan je veel meer verhaal in je foto leggen. Hieronder een voorbeeld van een Zilver-Oeistiti aap. Op de eerste foto is de aap lekker aan het eten op de standaard voederplek. Deze foto heb ik vanuit een staande positie gemaakt, recht naar de aap toe. Op de tweede foto ben ik echter op zoek gegaan naar een totaal ander beeld. Ik zag eenzelfde aap op de grond zitten, tussen de planten. Door laag door mijn knieΓ«n te gaan kon ik een totaal andere foto maken welke in mijn optiek veel natuurlijker overkomt.

standpunt dierentuin fotografie voorbeeld 1

400mm | 1/400 | f/5.6 | ISO 1000


standpunt dierentuin fotografie voorbeeld 2

321mm | 1/400 | f/5.6 | ISO 250


4.2 Compositie bij dierentuin fotografie

Veel mensen die beginnen met fotografie zetten het onderwerp standaard in het midden van de foto. Hierdoor krijg je het hele onderwerp er goed op Γ©n kan de camera lekker snel scherpstellen (tip: stel altijd scherp op de ogen). Uiteraard is het niet erg als jouw onderwerp precies in het midden van de foto staat, maar soms maakt dit het beeld wel wat saaier. In dit geval is het slim om met de compositie van je foto te spelen. Hieronder geef ik een aantal voorbeelden van hoe je dat kan doen. Maar omdat een foto met het onderwerp in het midden iet altijd slecht is, heb ik ook even een voorbeeld van een foto waarbij ik het onderwerp zelf in het midden heb gezet. In onderstaande foto kijkt de leeuw je namelijk recht aan. Door hem mooi in het midden neer te zetten wordt je meteen getrokken naar de ogen van deze mooie leeuw.

321mm | 1/60 | f/5.6 | ISO 1600


Een veel gebruikte methode bij het maken van een compositie is de guldensnede. Deze methode verdeeld het beeld in verschillende vlakken waardoor er een ruimtelijk effect ontstaat. Zelf gebruik ik deze methode veel en zelfs bij het fotograferen hou ik hier al rekening mee. Zo probeer ik ruimte te houden in mijn foto voor de omgeving waarin het dier of de vogel leeft. Op deze manier betrek ik de omgeving van het onderwerp in de foto. Daarnaast maak ik ook altijd gebruik van de kijkrichting van het onderwerp en zorg ik ervoor dat deze de ruimte inkijkt. Hieronder een mooi voorbeeld van een Goudkop Leeuwaapje uit de Apenheul.

dierentuin gulden snede

400mm | 1/400 | f/5.6 | ISO 800


de gulden snede dierentuin fotografie

Dezelfde foto met de guldensnede compositie lijnen


Hieronder twee andere voorbeelden waarbij ik bewust ben omgegaan met de guldensnede.

hyena fotograferen dierentuin

100mm | 1/125 | f/5.6 | ISO 100


gorilla apenheul

312mm | 1/1000 | f/5.6 | ISO 500


4.3 De achtergrond en de omgeving van jouw onderwerp

Naast het standpunt en de compositie let ikzelf bij het maken van foto's in de dierentuin ook altijd op de achtergrond Γ©n de omgeving van mijn onderwerp. Ik ben namelijk altijd op zoek naar een zo natuurlijk mogelijk omgeving en wil niet laten zien dat de foto in de dierentuin is gemaakt. Hieronder een foto van een Leeuw in de Beekse Bergen. Maar als je goed kijkt zie je iemand op de achtergrond lopen. Daarnaast is een gebouw ook duidelijk te zien. Door net een ander standpunt te pakken (tweede foto) kon ik een beter beeld maken. Het gebouw op de achtergrond zie ju nu niet meer waardoor de foto een stuk natuurlijker is geworden.

standpunt bij dierentuin fotografie

400mm | 1/320 | f/5.6 | ISO 5000


leeuw fotograferen

340mm | 1/125 | f/5.6 | ISO 1000


Naast dat je goed kan opletten op je achtergrond, kan je ook spelen met je voorgrond. Door een object op de voorgrong te plaatsen, zoals takken of stuiken, kan je ontzettend veel diepte in je foto brengen. Daarnaast kan het voor een natuurlijke omgeving zorgen. Zelf ben ik altijd op zoek naar doorkijkjes om zo de dieren zo natuurlijk in de omgeving vast te leggen. Hieronder twee voorbeelden waarbij ik ook goed heb gekeken naar de voorgrond. De eerste foto van een Witgezichtsaki is gemaakt door de takken heen. De tweede foto is een foto van een Gorilla die zich had verstopt in een boom. Zie jij dat deze foto's in de dierentuin zijn gemaakt? Of zou het ook een natuurlijke omgeving kunnen zijn?

witgezichtsaki aap fotograferen in apenheul

278mm | 1/400 | f/5.6 | ISO 1250


gorilla in de apenheul

400mm | 1/320 | f/5.6 | ISO 1000


5. Het juiste moment

In een dierentuin kan het behoorlijk druk zijn, helemaal in de weekenden of tijdens de schoolvakanties. Dit zorgt ervoor dat de dieren veel bekijks hebben waardoor zij zich soms verschuilen op lastig te fotograferen plekjes. Mijn tip is om in dit geval juist vroeg in de ochtend of laat op de dag naar een dierentuin te gaan. Het wordt dan rustiger waardoor de dieren zich over het algemeen beter laten zien. Daarnaast heb je aan het begin Γ©n aan het einde van de dag het beste licht waardoor je mooiere foto's maakt. Hieronder twee foto's die ik aan het einde van de dag heb gemaakt. De eerste foto van een leeuwin kon ik rustig maken doordat het rustig in het park was waardoor ze er even lekker ging bijliggen. En ook de leeuw op de tweede foto liet zich mooi geeuwend vastleggen.

321 | 1/640 | f/5.6 | ISO 3200


leeuw geeuwen

340 | 1/125 | f/5.6 | ISO 1000


Naast het juiste tijdstip is het ook slim om te kijken of er nog dieren zijn geboren in de dierentuin waar jij naar toe wilt gaan. Jonge dieren zijn namelijk ontzettend leuk (en schattig) om vast te leggen en op de websites van de verschillende dierentuinen wordt dit altijd aangekondigd. Is er een dier geboren? Pak dan je kans! Voordat je het weet zijn ze groot.

Jonge aap apenheul

400 | 1/1000 | f/5.6 | ISO 500


jonge cheetas

400 | 1/1600 | f/5.6 | ISO 640

Grappige momenten vastleggen

Soms kom je bij het nabewerken van je foto's hele grappige beelden tegen. Hieronder een aantal grappige beelden die ik tegenkwam bij het uitzoeken en nabewerken van foto's voor dit artikel. Zou ik ze in kunnen leveren voor de Wildlife Comedy Awards?

Smile lion

Smile!


Bovenop!

6. Top 5 dierentuinen voor wildlife fotografie

In Nederland zijn ontzettend veel dierentuin te vinden. Maar in welke dierentuin kan je nu het beste dieren fotograferen alsof ze in hun natuurlijk omgeving zitten? Hieronder mijn top 5 dierentuinen die perfect zijn voor het fotograferen van wildlife.

1. Apenheul

De Apenheul is in mijn optiek de leukste dierentuin van Nederland waar je goed dieren in een natuurlijke omgeving kan fotograferen. Er zijn veel soorten apen te vinden, ze zitten in mooie natuurlijke omgevingen Γ©n de dieren zijn erg gewend aan mensen en zitten niet erg verstopt. Hieronder een mooi portret welke ik jaren geleden heb kunnen maken.

portret apenheul

Portret van een Goudkop Leeuwaap in de Apenheul

2. Safaripark Beekse Bergen

Ben je op zoek naar meer verschillende soorten dieren? Ga dan eens kijken bij Safaripark Beekse Bergen. Hier kom je ontzettend veel verschillende dieren tegen en ze hebben zelfs een roofvogelshow. Daarnaast is het ook mogelijk om er te overnachten, iets wat echt een bijzondere ervaring is!

jonge olifant beekse bergen

Jonge olifanten in de Beekse Bergen

3. Diergaarde Blijdorp

Woon je in de buurt van Rotterdam? Dan is is Diergaarde Blijdorp absoluut een aanrader. Zelf heb ik jaren in Rotterdam gewoond en kwam ik met regelmaat in deze dierentuin. Vooral de prairiehondjes zijn ontzettend leuk om vast te leggen. Je kan er namelijk ontzettend dichtbij komen waarna je ze leuk kan vastleggen.

Prairiehondjes in Blijdorp

Prairiehondjes in Blijdorp

4. Ouwehands Dierenpark

Ouwehands Dierenpark in Rhenen is een ontzettend leuke dierentuin om te bezoeken. Het ligt lekker centraal in Nederland en je vindt er ontzettend veel verschillende soorten dieren. Het meest bijzondere is uiteraard de Reuzenpanda die enkele jaren geleden uit China zijn overgekomen. Erg leuk om te zien, al zitten ze wel de hele dag bamboe te eten haha.

De Reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark

De Reuzenpanda's in Ouwehands Dierenpark


5. Dierenpark Amersfoort

Mijn laatste tip is Dierenpark Amersfoort. Zelf woon ik inmiddels al meer dan 8 jaar in het midden van het land en kwam hier dan ook vaak met de kinderen. Het is een ontzettend leuke dierentuin waar kinderen heel goed los kunnen gaan. Er zijn namelijk veel speurtochten en klimpaden. Als ouder kan je dan lekker aan de slag met het vastleggen van de dieren. Er zijn hier namelijk veel doorkijkjes waardoor je de dieren leuk op de foto kan zetten. Onderstaand een foto van de stokstaartjes, altijd een favoriet onder fotografen.

Stokstaartjes in Dierenpark Amersfoort

Stokstaartjes in Dierenpark Amersfoort


Met korting naar de dierentuin

Tip: wil je met korting naar de dierentuin? Neem dan eens een kijkje bij de AD krant webwinkel of de ANWB webwinkel. Hier hebben ze vaak leuke aanbiedingen op entreetickets.

7. Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent het fotograferen in een dierentuin. Ik hoop dat je er veel aan hebt gehad en dat het je helpt bij het maken van (nog) betere foto’s van dieren. En heb jij zelf een mooie foto gemaakt in een dierentuin? Deel hem dan hieronder! Uiteraard kan je hieronder ook vragen of opmerkingen plaatsen. Wil je graag leren hoe je beter vogels op de foto kan zetten? Lees dan eens mijn uitgebreide artikel over vogelfotografie. Tenslotte wens ik je veel succes en plezier met het fotograferen van dieren!


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

4.8 14 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

4 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Ed
2 Maanden geleden

Leuk artikel, dank.

MG_9037
2 Maanden geleden

Hallo Thijs, ook zo’n problemen met de tralies of gaas? Zelfs met single point auto focus zeer lastig. Ook vraagje hoe je een zwarte jaguar goed belicht krijg πŸ™‚ mvrg Leo