Camera statief: handige tips voor het kiezen van het juiste statief


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 19 december 2024

Hoe kies je een statief?

Ben je op zoek naar een statief maar kom je er niet uit? Ik ken het probleem! Zelf fotografeer ik al meer dan 20 jaar en heb al aardig wat statieven versleten. Van hele eenvoudige statieven tot luxere modellen die zware telelenzen aankunnen. Om je te helpen in jouw zoektocht naar het juiste statief, heb ik al mijn kennis over camera statieven in dit artikel verwerkt. Zo leg ik in dit artikel uit welke soorten statieven er zijn, hoe je kan zien welk statief bij jou past én ga ik dieper in op statieven voor natuurfotografie (iets dat ik zelf ga doe). Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Of kom je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan onderaan een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug!

beste statieven

Opbouw artikel

Mijn uitleg is opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:

1. Welke soorten statieven zijn er?
2. Waar let je op bij het kopen van een statief?
3. Waarvoor ga je het statief gebruiken?
    3.1 Statieven voor reisfotografie
    3.2 Statieven voor vogelfotografie
    3.3 Statieven voor macrofotografie
    3.4 Statieven voor studio- en productfotografie
    3.5 Statieven voor het maken van video-opnames
4. De beste camera statieven van 2024
5. Welke statieven gebruik ik zelf?
6. Overzicht van statief merken
7. Afsluitend

1. Welke soorten statieven zijn er?

Statieven zijn er in allerlei vormen en maten. Hieronder heb ik een kort overzicht gemaakt van de belangrijkste statief soorten. Ik begin met een korte uitleg tussen een tripod & een monopod en ga vervolgens wat dieper in op de verschillende tripods. Na de statiefsoorten ga ik dieper in waarop je kan letten bij aanschaf van een statief.

Monopod vs tripod

In basis zijn er twee soorten statieven, een tripod (driepoot) en een monopod. Hieronder de verschillen:

wat is een monopod statief

Een monopod statief:

Een monopod heeft één poot, waardoor het minder stabiel is dan een tripod, maar veel mobieler en lichter. Perfect voor sport- en vogelfotografie waar snelheid belangrijk is.

wat is een tripod statief

Een tripod statief:

Een tripod biedt volledige stabiliteit dankzij drie poten en is geschikt voor langere sluitertijden en zware apparatuur. Dit type statief is ideaal voor landschapsfotografie, studio-opnames en macrofotografie.

statieven soorten

Diverse soorten tripod statieven


Verschillende soorten tripods

Op het gebied van tripods zijn er veel verschillende soorten te vinden. Hieronder een kort overzicht met de meest voorkomende soorten:

  • Reis statieven: Ultralichte en compacte tripod statieven, ideaal voor fotografen die veel onderweg zijn en een draagbaar statief nodig hebben zonder in te leveren op stabiliteit.
  • Mini statieven (tafelstatieven): Zeer compacte en lichte tripod statieven, perfect voor situaties waarin een laag standpunt vereist is of voor gebruik met lichtere camera's.
  • Allround statieven: Allround tripod statieven combineren een lichtgewicht ontwerp met stevige stabiliteit, waardoor ze goed in te zetten zijn voor verschillende soorten fotografie.
  • Video statieven: Videostatieven zijn speciaal ontworpen zodat ze zware (video) camera's aan kunnen én zorgen voor extra stabiel zodat de cameraman rustige beelden kan schieten.
  • Statief koppen: Naast het statief heb je ook een statiefkop nodig waarop je camera wordt gemonteerd. Sommige statieven hebben een vaste kop, maar bij andere kun je zelf een kop kiezen die past bij jouw wensen. Denk aan een balhoofd voor snelle aanpassingen of een pan-tilt-kop voor precieze controle.

2. Waar let je op bij het kopen van een statief?

Als je op zoek bent naar een goed statief zijn er een aantal zaken waarop je moet letten. Maar eigenlijk is de eerste vraag: ‘Wat ga jij met het statief doen?' Dit is namelijk erg bepalend welk statief het beste bij je past. Wil je bijvoorbeeld landschappen vastleggen? Of gebruik je juist het statief om vogels mee te fotograferen? Deze vraag moet je voor jezelf in je achterhoofd houden in je zoektocht naar een goed statief. Maar voordat ik uitleg welke statieven geschikt zijn voor de verschillende soorten fotografie, leg ik eerst een aantal basis aandachtspunten uit. Dit zijn handige punten om op te letten bij het kiezen van het juiste statief voor de toepassing waarvoor jij het wilt gebruiken.

2.1 Het materiaal van het statief

Het materiaal van het statief bepaalt niet alleen de aanschafprijs, maar heeft ook impact op belangrijke eigenschappen zoals gewicht en stabiliteit. In basis zijn er twee soorten materialen die gebruikt worden bij de productie van statieven, namelijk Carbon en Aluminium. Hieronder een korte opsomming van de voor- en nadelen per materiaalsoort.

Voor en nadelen van een aluminium statief
Betaalbaar
Erg stevig
Kan over het algemeen zwaardere apparatuur aan
Zwaarder in gewicht (meer meeslepen)
Gevoeliger voor trillingen

Ideaal voor: fotografen die veel in een studio werken of hun statief niet veel mee hoeven te nemen.

Voor en nadelen van een carbon statief
Erg licht, maar toch zeer sterk
Minimaliseert trillingen en is daardoor stabieler
Eenvoudiger te gebruiken in extreme weersomstandigheden (zoals kou)
Duurder in aanschaf

Ideaal voor: Reizigers en natuurfotografen die een lichtgewicht statief zoeken dat robuust genoeg is voor zware lenzen.

Links een carbon statief, rechts een aluminium statief

2.2 De belastbaarheid van het statief

Naast materiaal is de belastbaarheid van het statief een ontzettend belangrijk punt om op te letten. Dit verschilt namelijk per statief en het is van belang dat je camera plus lens door het statief gedragen kunnen worden. Gelukkig is er een eenvoudige stelregel die je kan hanteren voor het bepalen van de belastbaarheid van je statief.

Vuistregel: Het statief moet minstens twee keer het gewicht van je camera en zwaarste lens aankunnen.

Oftewel, tel het gewicht van je camera (inclusief accessoires zoals een batterygrip) en je zwaarste lens bij elkaar op en kies vervolgens een statief met een draaggewicht van twee keer dit getal. Hierdoor weet je zeker dat je statief jouw apparatuur aan kan.

2.3 De hoogte van het statief

De hoogte van het statief is uiteraard afhankelijk van wat je met het statief gaat doen én van je eigen lichaamslengte. Zelf ben ik wel fan van hoge statieven omdat ik hiermee ook boven groepen (of in mijn geval riet) kan fotograferen. Maar gebruik je een statief voornamelijk voor landschap- en portretfotografie? Dan kan je gebruik maken van de volgende vuistregel.

Vuistregel: Trek ongeveer 15 cm af van jouw eigen lengte en gebruik dit getal als maximale lengte voor het statief.

2.4 Wel of geen middenkolom

Naast de hoogte van het statief is het ook belangrijk om na te denken over de middenkolom. Een middenkolom geeft je de mogelijkheid om eenvoudig extra hoogte te bereiken, wat handig kan zijn als je statief net niet hoog genoeg is of als je snel je camera wilt verhogen. Het nadeel is echter dat een uitgeschoven middenkolom de stabiliteit vermindert en trillingen kan veroorzaken, vooral bij zware apparatuur of lange sluitertijden. Zelf gebruik ik de middenkolom alleen in noodgevallen, omdat mijn statief zonder kolom al voldoende hoogte biedt voor stabiele landschaps- en vogelfoto's. Daarnaast gebruik ik de middenkolom ook als ik macrofoto's ga maken. Je kan hem namelijk bij sommige statieven, zoals bij mijn Gitzo GT3542, omdraaien waardoor je jouw camera boven de grond kan laten zweven. Ideaal bij het maken van macrofoto's!

Tip: bij sommige statieven kan je later een middenkolom toevoegen

statief middenkolom

Mijn statief met middenkolom

2.5 De transportlengte van het statief

Het is ook belangrijk om te letten op de transportlengte van het statief. Dit is immers de lengte van het statief wanneer hij helemaal ingeklapt is én dus hetgeen wat je mee op sleeptouw neemt. En hoe korter de transportlengte, des te makkelijker je het statief mee kan nemen. Zelf heb ik een zeer compacte Gitzo Traveler voor als ik op reis ga. Dit statief is heerlijk compact en past zo in mijn cameratas!

reisstatief

Mijn Gitzo Traveler in opgeklapte staat

2.6 De poten van het statief

Een statief is altijd uitgerust met uitschuifbare poten waarmee je de lengte van het statief kan aanpassen. Hoeveel secties (uitschuifbare delen) het statief heeft verschilt echter per model. Meer secties zorgen uiteindelijk voor een compacter statief aangezien het statief meer in elkaar geschoven kan worden. Het nadeel is alleen wel dat dit de stabiliteit van het statief iets vermindert. Verder zit er ook een verschil in het vastzetten van de secties. In basis zijn er twee opties:

klemvergrendeling statief

Optie 1: Klemvergrendeling

Hierbij gebruik je klemmen om de verschillende pootsecties vast te zetten. Deze methode is snel en eenvoudig in gebruik, vooral als je je statief vaak moet opzetten en afbreken. Het nadeel van klemvergrendeling is alleen dat de klemmen na verloop van tijd kunnen slijten of losser worden. Hierdoor kan het zijn dat de poten wat minder goed vast blijven zitten. Daarnaast kunnen klemmen in situaties met modder of zand sneller vastlopen.

Draaivergrendeling statief

Optie 2: Draaivergrendeling

Bij draaivergrendeling draai je de secties van de poten vast. Dit systeem is compacter (minder uitstekende delen) en biedt vaak een strakkere grip. Hierdoor zitten de poten steviger vast wat zorgt voor meer stabiliteit. Het kost alleen wel iets meer tijd om de poten op de juiste lengte te zetten, maar het went ontzettend snel. Persoonlijk heeft een draaivergrendeling mijn voorkeur aangezien je hiermee het statief heel stevig vast kan zetten én je minder uitstekende delen hebt.

2.7 Het gewicht van het statief

Als laatste aandachtspunt eindig ik met een hele belangrijke, namelijk het gewicht van het statief! Hoe zwaar je statief is bepaald immers hoeveel extra gewicht jij mee moet nemen op jouw fototrip. Fotografeer je voornamelijk in een studio? Dan is een iets zwaarder statief vaak geen probleem. Hij blijft immers toch op dezelfde locatie staan. Maar ga je veel op reis? Dan is een lichtgewicht statief wel zo fijn! Zelf neem ik mijn statieven altijd mee op pad waardoor ik zelf voor lichtgewicht carbon statieven heb gekozen. Deze zijn misschien wel wat duurder, maar inmiddels fotografeer ik al meer dan 10 jaar met deze statieven. En ik ben ook zeker niet van plan ze de aankomende 10 jaar te vervangen. Oftewel een lange termijn investering!

Voor- en nadelen van zwaar versus lichtgewicht statieven

Zwaardere statieven
Voordeliger in aanschaf
Bieden meer stabiliteit bij harde wind.
Minder prettig om mee te nemen tijdens lange wandelingen.

Lichtere statieven
Ideaal voor reizigers door het lagere gewicht.
Iets minder stabiel in extreme omstandigheden.
Over het algemeen iets duurder

3. Waarvoor ga je het statief gebruiken?

Nu je weet waarop je moet letten bij het kiezen van het juiste statief ga ik graag dieper in op de verschillende toepassingen en soorten fotografie waarvoor je een statief kan gebruiken. Dit is immers ontzettend belangrijk voor de uiteindelijke keuze. Hieronder ga ik dieper in op de verschillende soorten fotografie en geef ik per fotografie soort aan welke eigenschappen slim zijn om op te letten.

gebruik van een statief

3.1 Statieven voor landschapsfotografie

Bij landschapsfotografie gebruik je een statief om het landschap, en alle details, haarscherp op de foto te krijgen. Vaak gebruik je hierdoor wat lange sluitertijden (doordat je met een klein diafragma werk) en een breed perspectief. Een stevig statief is hierbij onmisbaar zodat je camera stabiel staat en je haarscherpe beelden krijgt. Daarnaast sta je niet alleen maar in het zonnetje, het komt ook voor dat je bij minder mooie weer buiten met je statief staat. Het is dan van belang dat je statief erg stabiel staat én tegen weer en wind kan. Hieronder nog een aantal aanvullingen per statief-eigenschap om op te letten voor de juiste keuze.

Het materiaal van het statief:

Voor landschapsfotografie is een carbon statief ideaal vanwege het lichte gewicht en de stabiliteit. Dit maakt het makkelijker om het statief mee te nemen tijdens lange wandelingen en biedt betere demping van trillingen bij wind of onstabiele ondergronden.

De belastbaarheid van het statief:

Kies een statief dat minimaal twee keer het gewicht van je zwaarste lens en camera aankan. Dit zorgt voor voldoende stabiliteit, vooral bij gebruik van grote zoomlenzen of filtersystemen.

De hoogte van het statief:

Een statief dat voldoende hoogte biedt om comfortabel te werken is belangrijk. Gebruik de vuistregel: trek ongeveer 15 cm af van je lichaamslengte om de ideale maximale hoogte te bepalen. Daarnaast is het ook fijn als het statief laag bij de grond gezet kan worden zodat je uit een laag standpunt kan fotograferen.

Wel of geen middenkolom:

Een middenkolom kan handig zijn voor extra hoogte, maar kan de stabiliteit verminderen. Voor landschapsfotografie is het beter om een stabiel statief zonder kolom te kiezen, tenzij je deze alleen in noodgevallen gebruikt.

De transportlengte van het statief:

Een compact inklapbaar statief is handig voor reizen en lange hikes. Let op een model dat gemakkelijk in je rugzak past zonder al te veel gewicht toe te voegen.

De poten van het statief:

Kies voor poten met draaivergrendeling, omdat deze minder snel vastlopen door zand of modder, wat vaak voorkomt bij buitenfotografie. Daarnaast biedt het compacte formaat van draaivergrendeling meer gemak bij transport.

Het gewicht van het statief:

Een lichtgewicht statief is essentieel voor lange wandelingen en avontuurlijke locaties. Carbon statieven zijn hier de beste keuze vanwege hun sterke en lichte eigenschappen, zonder in te leveren op duurzaamheid.

Mijn favoriete statieven voor landschapsfotografie

Bekijk alle statieven voor landschapsfotografie

3.2 Statieven voor reisfotografie

Reisfotografie lijkt ontzettend veel op landschapsfotografie, omdat je vaak landschappen, steden en andere mooie locaties vastlegt. Hierdoor gebruik je, net zoals bij landschapsfotografie, een statief om stabiele en haarscherpe beelden te maken. Het grote verschil is dat je bij reisfotografie vaak een compacter en lichter statief nodig hebt, zodat je deze gemakkelijk mee kunt nemen in je bagage. Daarnaast is het handig dat je het statief eenvoudig en snel kan opklappen, omdat je veel onderwerp bent. Hieronder nog een aantal aanvullingen per statief-eigenschap om op te letten voor de juiste keuze.

Het materiaal van het statief:

Een carbon statief is ideaal vanwege het lichte gewicht en de stevigheid. Het is perfect voor reizen, omdat je het makkelijk kunt dragen zonder in te leveren op stabiliteit.

De belastbaarheid van het statief:

Kies een statief dat minimaal twee keer het gewicht van je zwaarste lens en camera aankan welke je mee op reis neemt (hoeft niet je grote en zware camera te zijn waarmee je in je thuisland fotografeert). Dit garandeert dat je apparatuur veilig en stabiel blijft staan, zelfs op onstabiele ondergronden.

De hoogte van het statief:

Voor reisfotografie is een statief dat zowel voldoende hoogte biedt als laag bij de grond kan, ideaal. Dit geeft flexibiliteit bij het fotograferen van zowel stadsgezichten als landschappen vanuit het kikkerperspectief.

Wel of geen middenkolom:

Een middenkolom is handig voor extra hoogte, maar kan de stabiliteit wel iets verminderen. Voor reisfotografie is een middenkolom echter een goede optie, omdat je hierdoor een compact statief toch eenvoudig iets hoger kan maken. Je zal dan ook zien dat veel reisstatieven met een middenkolom zijn uitgerust.

De transportlengte van het statief:

Een kort inklapbaar statief is cruciaal, zodat het gemakkelijk in een rugzak of in je handbagage past.

De poten van het statief:

Draaivergrendeling is een goede keuze voor reisfotografie, omdat het minder snel vastloopt door zand en stof. Dit is vooral handig als je reist naar plekken met veel natuur of stoffige omgevingen. Daarnaast heb je minder uitstekende delen waardoor het statief minder ruimte in beslag neemt.

Het gewicht van het statief:

Kies een lichtgewicht statief dat niet te zwaar is om mee te nemen op lange dagen. Een carbon statief is opnieuw de beste keuze, omdat het zowel licht als duurzaam is.

gitzo travel

Een reisstatief van Gitzo, de Gitzo Traveler


Mijn favoriete statieven voor op reis

  • Goed: Benro Slim Statief Kit: Compact, lichtgewicht én betaalbaar aluminium statief met omkeerbare middenkolom, monopod-functie en snelle draaivergrendeling.
  • Beter: Peak Design Travel Tripod: Ultracompact en lichtgewicht reisstatief met omkeerbare middenkolom, strak design en snel opzet-mechanisme, perfect voor reisfotografie.
  • Best: Gitzo Traveler Series 2: Zeer compact en stevig carbon statief met inklapbaar ontwerp, lage werkhoogte en soepel Arca-Swiss compatibel balhoofd, perfect voor reizen en macrofotografie.

Bekijk alle statieven voor op reis

benro monopod

3.3 Statieven voor vogelfotografie

Voor vogelfotografie is een statief essentieel wanneer je werkt met zware telelenzen om vogels op afstand vast te leggen. Denk hierbij aan het fotograferen vanuit een vogelhut of wanneer je met een zware telelens op pad gaat. Vaak sta je vaak op dezelfde plek te wachten tot het juiste moment zich voordoet, en dan is een goed statief wel zo prettig. Zelf gebruik ik bij het fotograferen van vogels zowel een tripod als een monopod. Als ik vanuit een hut werk heb ik een stevige tripod waarop mijn camera plus 500mm staat. Ik werk immers vanaf een vaste plek en hierdoor is een tripod ideaal. Ga ik echter veel op pad (wandelen)? Dan maak ik echter gebruik van een monopod zodat ik snel kan schakelen en toch het gewicht van de camera plus lens kan laten rusten op het statief. Hieronder weer wat tips om het juiste statief te kiezen voor vogelfotografie.

Het materiaal van het statief:

Voor vogelfotografie is een carbon statief ideaal vanwege de combinatie van stevigheid en lichtgewicht. Dit maakt het makkelijk om te dragen naar afgelegen locaties, terwijl het toch voldoende stabiliteit biedt voor zware apparatuur.

De belastbaarheid van het statief:

Kies een statief dat minimaal twee tot drie keer het gewicht van je camera en zwaarste telelens aankan. Dit garandeert dat je apparatuur stevig staat en aangezien de telelenzen best wat wegen is het belangrijk om hierop te letten.

De hoogte van het statief:

Een statief dat voldoende hoogte biedt is erg fijn omdat soms ook boven het riet uit wilt fotograferen. Kijk dus zeker naar een hoog statief zodat je alle kanten op kan. Daarnaast is een statief dat laag bij de grond kan worden ingesteld handig voor het fotograferen van vogels op de grond.

Wel of geen middenkolom:

Voor vogelfotografie is een middenkolom vaak niet nodig, omdat het de stabiliteit kan verminderen. Kies liever voor een statief zonder kolom, of gebruik de middenkolom alleen wanneer je extra hoogte nodig hebt in specifieke situaties.

De transportlengte van het statief:

Persoonlijk vind ik de transportlengte van het statief bij vogelfotografie iets minder van belang. Een tripod voor in een hut neem ik immers mee in mijn auto en een monopod is over het algemeen al erg compact. Ga je het statief echter ook op reis gebruiken? Dan is een compacter model wel zo handig.

De poten van het statief:

Voor vogelfotografie zijn poten met draaivergrendeling een handige keuze, omdat deze minder snel vastlopen door vuil, modder of water. Dit is vooral belangrijk als je in natuurgebieden fotografeert waar het terrein lekker wild is (lees veel modder).

Het gewicht van het statief:

Een iets zwaarder statief kan voordelig zijn voor extra stabiliteit, maar als je veel moet lopen, is een carbon statief wel zo handig. Carbon kan prima de zware telelenzen aan en zijn lekker licht in gewicht.

benro monopod vogelfotografie

Een monopod van Benro, de Benro Monopod Carbon


Mijn favoriete monopod statieven voor vogelfotografie

  • Goed: Caruba Travelstar 156 Carbon Monopod: Compacte en lichtgewicht carbon monopod (156 cm) met uitstekende prijs-kwaliteitverhouding, comfortabele grip, en veelzijdige omkeerbare statief-aansluiting.
  • Beter: Sirui Monopod P-326: Lichte en stabiele monopod (156 cm) met compacte transportlengte en een uitschuifbare spike, ideaal voor natuur- en sportfotografie.
  • Best: Gitzo GM3860: Lichtgewicht en extra hoge carbon monopod (190 cm), met compacte transportlengte, draagvermogen van 30 kg, en soepel kantelbare rubberen voet.

Mijn favoriete tripod statieven voor vogelfotografie

  • Goed: Manfrotto Befree Advanced: Compact en veelzijdig statief, verkrijgbaar in aluminium en carbon, met twist-lock vergrendeling, Arca-Swiss compatibel balhoofd en Easy Link bevestiging, ideaal voor zwaardere camera's met telelenzen.
  • Beter: Leofoto LS-284CEX Ranger Carbon: Lichtgewicht en stabiel statief met veel draagvermogen wat ideaal is voor vogelfotografie. Daarnaast biedt het statief een nauwkeurige horizontale afstelling zonder dat je de poten hoeft aan te passen, wat het ideaal maakt voor gebruik in vogelhutten en bij panoramawerk.
  • Best: Gitzo GT3542 statief: Lichtgewicht en robuust carbon statief met hoog draagvermogen, verstelbare poten en afneembare middenkolom, ideaal voor zware telelenzen bij vogelfotografie.

Bekijk alle statieven voor vogelfotografie

Extra tip: Gebruik je, net zoals ik, zware telelenzen? Dan is een schommelkop op een statief ideaal. Hoe dit werkt en waarop je moet letten leg ik uit in mijn artikel over schommelkoppen.

3.4 Statieven voor macrofotografie

Ben je op zoek naar een statief voor macrofotografie? Dan is het slim om naar een stabiel statief te kijken dat ook lekker laag bij de grond gezet kan worden. Er zijn statieven die je plat op de grond kunt plaatsen waardoor je eenvoudig dicht op je (lage) onderwerp kan kruipen. Daarnaast is een middenkolom ook erg handig omdat je deze kan omdraaien waardoor je de camera bij je onderwerp kan laten zweven. Hieronder nog een aantal extra tips voor als je op zoek bent naar een statief voor macrofotografie.

Het materiaal van het statief:

Carbon statieven zijn ideaal voor macrofotografie, omdat ze licht van gewicht zijn en trillingen goed dempen. Dit is vooral handig als je buiten werkt en je je statief vaak moet verplaatsen. Wil je echter wat voordeliger uit zijn, dan kan je ook een aluminium statief overwegen.

De belastbaarheid van het statief:

De belastbaarheid is bij macrofotografie wat minder van belang omdat de lenzen en camera's vaak niet al te zwaar zijn. Wel moet je een statief hebben dat minimaal twee keer het gewicht van je camera en lens aankan. Dit zorgt ervoor dat het statief stabiel blijft. Neem in deze berekening ook alle accessoires mee, zoals een macrorail of macroflitser.

De hoogte van het statief:

Een statief dat laag bij de grond kan worden ingesteld is essentieel voor macrofotografie. Kies een model waarbij de poten helemaal plat kunnen worden uitgeklapt, zodat je dicht bij je onderwerp kunt komen.

Wel of geen middenkolom:

Voor macrofotografie is een middenkolom ontzettend handig, vooral als deze omkeerbaar is. Hiermee kun je de camera naar beneden richten om onderwerpen zoals bloemen of insecten van dichtbij te fotograferen. Dit geeft extra flexibiliteit bij je composities. Let er alleen wel op dat je door de middenkolom het statief vaak niet meer plat op de grond kan leggen (de middenkolom steekt dan uit).

De transportlengte van het statief:

Hoewel de transportlengte minder belangrijk is bij macrofotografie, kan een compact statief handig zijn als je vaak buiten fotografeert. Scheelt toch weer gewicht.

De poten van het statief:

Poten met draaivergrendeling zijn ideaal, omdat ze snel en eenvoudig aan te passen zijn. Dit is handig wanneer je je statief vaak opnieuw moet instellen, bijvoorbeeld om te werken op ongelijke ondergronden.

Het gewicht van het statief:

Een lichtgewicht statief is handig voor mobiliteit, maar stabiliteit blijft belangrijk. Een carbon statief geeft je vaak de beste balans tussen draagbaarheid en stevigheid, wat ideaal is voor macrofotografie.

Mijn favoriete tripod statieven voor macrofotografie

  • Goed: Benro System Go Plus Aluminium: Veelzijdig aluminium statief met afneembare middenkolom, monopod-functie, snelle draaivergrendelingen en stevige grip dankzij rubberen voetjes en roestvrijstalen spikes.
  • Beter: Benro Rhino Carbon Statief Kit: Lichtgewicht en stabiel carbon statief met omkeerbare middenkolom en monopod-functie.
  • Best: Gitzo Traveler Series 2: Zeer compact en stevig carbon statief met inklapbaar ontwerp, lage werkhoogte en soepel Arca-Swiss compatibel balhoofd, perfect voor reizen en macrofotografie.

Bekijk alle statieven voor macrofotografie

3.5 Statieven voor studio- en productfotografie

Als je veel in een studio werkt kan een statief ontzettend handig zijn. Zo kan je namelijk ervoor zorgen dat je eenvoudig hetzelfde standpunt hebt wat handig is bij het maken van veel portretten (schoolfoto's) of producten (packshots, etc). Een statief is hier vooral belangrijk om je compositie precies goed te krijgen en je camera stabiel te houden voor consistente resultaten. Maar omdat je in een gecontroleerde omgeving werkt, is draagbaarheid en gewicht minder belangrijk en kun je kiezen voor een statief dat juist stevig en functioneel is. Hieronder nog wat extra tips voor het kiezen van een statief voor studio- en productfotografie.

Het materiaal van het statief:

Voor studiofotografie kun je prima kiezen voor een aluminium statief. Dit materiaal is stevig én voordelig, en het extra gewicht is geen probleem omdat je het statief meestal niet hoeft te verplaatsen.

De belastbaarheid van het statief:

Kies een statief dat het gewicht van je camera en accessoires, zoals zware lenzen of flitsers, met gemak aankan. Voor studiofotografie hoeft dit niet extreem hoog te zijn, zolang het statief maar stevig staat.

De hoogte van het statief:

Een statief met een grote verstelbare hoogte is handig in de studio, zodat je flexibel bent met verschillende camerastandpunten. Ook is het fijn als het statief laag kan worden ingesteld voor detailshots van producten.

Wel of geen middenkolom:

Een middenkolom is handig in de studio, omdat je snel extra hoogte kunt toevoegen zonder het statief volledig opnieuw in te stellen. Stabiliteit is minder kritisch in een studio, waardoor een middenkolom in de praktijk prima werkt.

De transportlengte van het statief:

De transportlengte is in de studio minder relevant gezien bovenstaande punten. Kies dus een statief dat eerder stevig en robuust is, ook als dat betekent dat het iets groter is wanneer het ingeklapt is.

De poten van het statief:

Klikbevestigingen zijn een uitstekende keuze voor studiofotografie. Ze zijn makkelijk en snel in gebruik en bieden een stevige vergrendeling, ideaal voor een stabiele opstelling in de gecontroleerde omgeving.

Het gewicht van het statief:

Een zwaarder statief is prima in een studio, omdat het toch op één plek blijft staan. Het extra gewicht zorgt juist voor meer stabiliteit bij het werken met zware camera’s of accessoires.

Mijn favoriete tripod statieven voor studio- en productfotografie

  • Goed: Manfrotto MK290XTA3-3W: Stevig én betaalbaar statief met middenkolom en fijne kop.
  • Beter: Manfrotto Befree Advanced: Compact en veelzijdig statief, verkrijgbaar in aluminium en carbon, met twist-lock vergrendeling, Arca-Swiss compatibel balhoofd en Easy Link bevestiging, ideaal voor alle soorten camera's.
  • Best: Gitzo GT3542 statief: Lichtgewicht en robuust carbon statief met hoog draagvermogen, verstelbare poten en afneembare middenkolom, ideaal voor alle soorten camera's.

Bekijk alle statieven voor studio- en productfotografie

video statief

3.6 Statieven voor het maken van video-opnames

Bij het maken van video's is een stabiel statief echt onmisbaar. Je wilt immers trillingen in je beelden voorkomen, dus is het belangrijk dat het statief stevig op de grond staat en trillingen goed dempt. Daarnaast maak je bij het maken van video-opnames vaak een speciale videokop waarmee je soepel kunt pannen en tilten voor vloeiende beelden. In sommige situaties, zoals bij vloggen of filmen in kleine ruimtes, kan juist een compact tafelstatief ook ontzettend handig zijn. Hieronder geef ik je een paar extra tips om het juiste statief te kiezen voor video-opnames.

Het materiaal van het statief:

Voor video-opnames is een aluminium statief een goede keuze vanwege de stabiliteit en stevigheid. Het extra gewicht helpt om trillingen en ongewenste bewegingen te minimaliseren, wat vooral belangrijk is bij gebruik van zware videocamera's.

De belastbaarheid van het statief:

Kies een statief dat het gewicht van je camera plus accessoires, zoals een microfoon, monitor of gimbal, makkelijk aankan.

De hoogte van het statief:

Een statief met een instelbare hoogte is essentieel voor video-opnames. Het moet hoog genoeg zijn voor standaard opnames, maar ook laag ingesteld kunnen worden voor creatieve hoeken. Tafelstatieven zijn handig voor vloggen of wanneer je in kleine ruimtes werkt.

Wel of geen middenkolom:

Een middenkolom is minder relevant bij video-opnames, omdat je meestal een speciale videokop gebruikt voor hoogte-aanpassingen. Als je toch een middenkolom gebruikt, zorg er dan voor dat deze stevig genoeg is om trillingen te voorkomen.

De transportlengte van het statief:

Als je veel onderweg bent voor video-opnames, is een inklapbaar en compact statief handig. Weet wel dat videostatieven over het algemeen een stuk groter zijn dan statieven voor fotografie.

De poten van het statief:

Vaak werken videostatieven met speciale transportklemmen. De poten schuiven in elkaar en zet je vast middels een draaiknop. Hierdoor kan je snel het statief opzetten en is bij extra stabiel in de ‘standaard' hoogte.

Het gewicht van het statief:

Over het algemeen zijn videostatieven iets zwaarder omdat ze daardoor meer stabiliteit bieden. Voor vloggen of reizen kan een lichtgewicht tafelstatief of travelstatief een goede aanvulling zijn.

De statiefkop:

Voor video-opnames is een videokop met vloeistofdemper onmisbaar. Dit type kop zorgt voor soepele pan- en tiltbewegingen, waardoor je mooie vloeiende beelden krijgt als je van links naar recht, of van onder naar boven gaat. Voor vloggen kun je kiezen voor een eenvoudige balhoofd-kop die snel verstelbaar is.

Mijn favoriete statieven voor het maken van video-opnamen

  • Goed: Caruba Videostar 177 Pro Videostatief: Sterk videostatief met professionele vloeistofkop, hoogtebereik van 81-180cm, quick release-systeem, en middenspreider voor extra stabiliteit; ideaal voor vloeiende opnames tot 4kg.
  • Beter: Benro Videostatief Kit BV4 Pro: Lichtgewicht videostatief met 6-staps contragewicht, soepele pan- en tiltregeling, stevige aluminium poten, en accessoiresbevestiging; perfect voor mobiele filmopstellingen tot 4kg.
  • Best: Sirui Video Tripod BCT-2203: Professioneel 10-laags carbon videostatief met dubbele spikes, afneembare spreiders en 100mm bowl, biedt uitzonderlijke stabiliteit en flexibiliteit voor zware videocamera's tot 10kg.
  • Extra tip: Manfrotto PIXI Mini Tripod Black: Compact en lichtgewicht tafelstatief met 360° verstelbaar balhoofd, ideale stabiliteit voor vloggen, compact camera’s en systeemcamera’s tot 650g.

Bekijk alle videostatieven

4. De beste camera statieven van 2024

Hieronder een kort overzicht van de top 5 beste camera statieven van 2024. Dit overzicht is een samenvatting van eerder genoemde statieven in dit artikel, zodat je eenvoudig de beste keuze kunt maken voor jouw behoeften.

5. Welke statieven gebruik ik zelf?

In de afgelopen jaren heb ik heel wat apparatuur versleten, maar met mijn statieven doe ik écht al jaren! Hieronder een lijstje met de statieven die ik op dit moment gebruik.


5. Overzicht van statief merken

Ga je op zoek naar een goed statief? Dan kom je waarschijnlijk ontzettend veel merken tegen. Ieder merk richt zich weer op een andere doelgroep. Zo zijn er merken die zich richten op professionals met hoge eisen, terwijl andere merken juist een breed assortiment aanbieden voor zowel beginners als gevorderden. Hieronder heb ik enkele bekende statiefmerken op een rijtje voor je gezet zodat je kan lezen waar de verschillen tussen de verschillende merken in zit.

Gitzo

gitzo logo Gitzo is een van de meest gerenommeerde merken in de wereld van statieven. Het merk staat bekend om zijn extreem duurzame en lichte carbon statieven, die vooral populair zijn bij professionals. Of je nu landschapsfotografie, studio-opnames of natuurdocumentaires maakt, Gitzo biedt ontzettend stabiele statieven die je eenvoudig mee kan nemen. Het nadeel is wel dat Gitzo statieven wat duurder zijn, maar ze gaan jarenlang mee, zelfs bij intensief gebruik. Zelf gebruik ik om deze reden al jaren statieven van Gitzo.

Bekijk alle statieven van Gitzo

Manfrotto

manfrotto logo Manfrotto is een merk van dezelfde groep waar Gitzo ondervalt, maar biedt een breder assortiment aan. Zo richten zij zich meer op instapmodellen en middenmodellen, maar ze hebben ook high-end opties voor professionals. Het merk is ontzettend geliefd vanwege zijn goede prijs, betrouwbare kwaliteit en brede keuze aan accessoires en statiefkoppen. Ben je op zoek naar een goed statief zonder meteen de hoofdprijs uit te geven? Dan is Manfrotto is een perfecte keuze voor zowel fotografen als videografen.

Bekijk alle statieven van Manfrotto

Benro

benro logo Benro is een merk dat de laatste 15 jaar ontzettend veel naam heeft gemaakt. Zo biedt Benro goede statieven aan voor een betaalbare prijs. Het merk is vooral populair geworden door zijn reisstatieven en modellen voor vogelfotografie. Daarnaast biedt Benro hoogwaardige videostatieven, statiefkoppen en accessoires aan die vaak worden geroemd vanwege hun fijne werking en betrouwbaarheid. Ben je op zoek naar een goed en degelijk statief zonder de hoofdprijs te betalen? Dan is een Benro statief zeker een goede optie!

Bekijk alle statieven van Benro

Peak Design

peak design logo Peak Design staat vooral bekend om zijn innovatieve reisstatieven. Deze hebben namelijk een uniek ontwerp, zijn ontzettend compact & licht én zien er ook nog eens goed uit. Hierdoor is het een ideale keuze voor fotografen die veel onderweg zijn. Dankzij het lichte gewicht en slimme ontwerp past een Peak Design statief namelijk makkelijk in je bagage zonder concessies te doen aan functionaliteit.

Bekijk alle statieven van Peak Design

Leofoto

leofoto statief Leofoto is een merk dat snel populair is geworden dankzij zijn uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het merk staat bekend om zijn robuuste statieven die vooral bij natuurfotografen en landschapsfotografen in de smaak vallen. Wat Leofoto uniek maakt, is het gebruik van 10 lagen carbonfiber in hun statiefpoten, wat zorgt voor extra stabiliteit en duurzaamheid. Het assortiment is breed en bevat onder andere reisstatieven, statieven voor zware lenzen en handige accessoires zoals macrorails en balhoofden. Ben je op zoek naar een veelzijdig en stevig statief dat niet te duur is? Dan is Leofoto zeker een aanrader!

Bekijk alle statieven van Leofoto

SIRUI

sirui logo SIRUI is een merk dat zich onderscheidt door het combineren van slimme ontwerpen met een uitstekende bouwkwaliteit. De statieven van SIRUI zijn namelijk compact en lichtgewicht, wat ze perfect maakt voor reisfotografen die veel onderweg zijn. Het merk biedt ook soepele en precieze balhoofden, ideaal voor videografie en macrofotografie. Een van de grootste pluspunten van SIRUI is het vertrouwen in hun producten: elk item wordt standaard geleverd met 6 jaar garantie vanaf de aankoopdatum. Ben je op zoek naar een betrouwbaar statief dat jarenlang meegaat? Dan is SIRUI zeker de moeite waard.

Bekijk alle statieven van SIRUI

Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg aangaande statieven,. Ik hoop dat dit artikel je meer inzichten heeft gegeven in jouw zoektocht naar het juiste statief. Heb je na het lezen van dit artikel toch nog vragen? Of kom je er toch nog niet helemaal uit? Laat dan een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug. Tenslotte wens ik je veel succes met het maken van foto's!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 2 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten