Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T*

Door: Thijs Schouten


In deze review

Van Transcontinenta, de Nederlandse importeur van onder andere Carl Zeiss en Leica, heb ik de Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T* met Canon bajonet mogen lenen. In deze review zal ik allereerst een korte introductie over het merk Carl Zeiss geven. Na deze korte introductie zal ik mijn ervaring omtrent het Carl Zeiss 85 mm 1.4 objectief delen, onderbouwd met voorbeeldfoto’s. Onderaan kan een reactie achtergelaten worden, uiteraard kan je hier ook vragen of andere opmerkingen plaatsen. Wil je eigenlijk de Carl Zeiss 85mm 1.4 kopen? Kijk dan eens bij deze winkels.

Carl Zeiss: al meer dan 100 jaar garantie voor kwaliteit

De fabrikant Carl Zeiss (beter bekend als Zeiss Ikon) is al meer dan 100 jaar een naam in de productie van hoogwaardige optische producten. Het bedrijf produceert voornamelijk brilglazen, microscopen, medische instrumenten, industrieel meetapparatuur en cameraobjectieven. Naast de productie van hoogwaardige optische producten deelt Carl Zeiss ook haar kennis en kwaliteitseisen met andere producenten. Zo voldoen bijvoorbeeld de camera’s in de Nokia N-serie smartphones aan de normen van Carl Zeiss. Hierdoor mag Nokia de naam Carl Zeiss op deze smartphones zetten. Ook Sony maakt gebruik van Carl Zeiss’s kennis. De naam Carl Zeiss is dan ook veelvuldig terug te vinden op de digitale camera’s en videocamera’s van Sony.

Zoals vermeld maakt Carl Zeiss ook zelf objectieven voor digitale spiegel reflexcamera’s, zoals de Canon EOS serie en de Nikon D-serie. Zelfs meetzoekcamera’s, zoals de Leica M-serie en de Zeiss Ikon camera, kunnen gebruik maken van Carl Zeiss objectieven. De Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T*, waar deze review over gaat, is een objectief voor Canon en Nikon spiegelreflexcamera’s. Het model welke ik heb mogen testen was van het type ZE wat compatibel is met Canon spiegelreflexcamera’s.

Bekijk alle Zeiss lenzen

Wat voor objectief is de Zeiss 85mm 1.4?

De Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T* is een objectief met, zoals bij alle Carl Zeiss objectieven, handmatige focus. Door het vaste diafragma van 1.4 heb je goed de mogelijkheid om te spelen met scherpte diepte. Ook zijn out-of-focus gebieden & bokeh (onscherpe / vervaagde gebieden) eenvoudig te creëren. Dit Carl Zeiss objectief wordt dan ook veel voor portretten en andere soortgelijke onderwerpen gebruikt, omdat je een onderwerp goed kan lostrekken van de achtergrond. Bij de Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T* wordt standaard een metalen zonnekap geleverd. Het objectief is voor verschillende camerabajonetten beschikbaar, te weten; ZE (Canon EF) en ZF.2 (Nikon). De bajonetten ZF (Sony & Minolta) en ZK (Pentax) zijn niet beschikbaar in dit model lens.

Specificaties van de Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T*

Specificaties
Objectiefconstructie [groepen/elementen] 5/6
Type lenscoating T *
Beeldhoek 29°/24°/16°
Aantal diafragmalamellen 9
Minimale f-stop f/16
Autofocus Nee
Kortste scherpstelafstand 1 meter
Maximale reproductiemaatstaf [x] 0.1 x
Gewicht [g] 600-670
Diameter x lengte Circa 88×78mm
Filtermaat 72mm

De bouw

De Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T* is gemaakt van metaal en bevat geen plastic of rubberen onderdelen. Zodra je dit objectief in je handen hebt voel je direct dat het een goed stuk gereedschap is. Wat een gewicht zeg…heerlijk! Zelfs de bijgeleverde zonnekap is van metaal! De binnenkant van de zonnekap heeft, net zoals de zonnekappen van Canon’s L series, stof zodat pluisjes en andere stofdeeltjes niet aan je glas blijven plakken. Wanneer je de zonnekap niet gebruikt, is deze eenvoudig op te bergen door hem omgekeerd op het objectief te plaatsen. Let wel dat je op deze manier niet meer handmatig kan scherpstellen. Mijn advies is dan ook om de zonnekap, wanneer je de lens wel gebruikt, apart op te bergen.

De kern van het objectief, het glaswerk, is van hoogwaardig glas en bestaat uit vijf glaselementen. Deze glaselementen zijn zeer nauwkeurig afgesteld en iedere lens wordt individueel getest of het aan de kwaliteitseisen van Carl Zeiss voldoet, voordat het daadwerkelijk naar de winkel gaat. Dit gebeurd in de fabriek van Cosina, waar de objectieven in opdracht van Carl Zeiss gemaakt worden. Als controlebewijs krijg je een certificaat bij je Carl Zeiss objectief geleverd met hierop de naam van de persoon die het objectief heeft getest en goedgekeurd. Hierdoor weet je dat als je een Carl Zeiss aanschaft, je daadwerkelijk een goed werkend objectief in je bezit hebt.

Focus

Zoals eerder gemeld is de Carl Zeiss 85mm 1.4 een objectief met handmatige focus. De focusring kan 270 graden gedraaid worden en neemt bij de ZE (Canon) versie een groot en breed oppervlakte van de lensbuis in beslag. Doordat de ring lekker breed is gemaakt, gaat focussen erg gemakkelijk en blindelings. Hierdoor kan jij je aandacht op je onderwerp door je zoeker houden en blindelings scherpstellen om een scherpe foto te maken. Let wel dat dit enkel bij de ZE (Canon versie) is, en niet bij de ZF.2 (Nikon) versie. Bij de ZF.2 versie is de focusring een stuk korter waardoor je wel wat meer moet zoeken als je blindelings wil focussen.

Als je de handmatige werking van de focus van dit Carl Zeiss objectief vergelijkt met de focusring van een ander merk objectief, dan merk je direct een verschil. Bij de Canon EF 85mm 1.2 L functioneert bijvoorbeeld de focusring in de handmatige stand erg licht en gevoelloos. Als je met deze lens een draai aan de focusring geeft lijkt het wel alsof hij door blijft draaien. Gebruik je de Carl Zeiss 85mm, dan heb je dit gevoel niet. De ring werkt wat zwaarder en hierdoor wat gevoeliger en preciezer. Dit komt onder andere doordat je met een Carl Zeiss objectief meer en zwaardere glaselementen moet verplaatsen dan bij een merk als Canon of Nikon.

De Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T* in gebruik

Bij het gebruiken van de Carl Zeiss 85mm vielen mij een aantal dingen op. Zo is de lens, door de handmatige focus en de geproduceerde scherpte, zeer goed te gebruiken voor portretten of stillevens. Zelf ga ik graag de natuur in en ik heb het objectief goed op bloemen en andere stillevens getest. Wel heb ik gemerkt dat het ontbreken van een autofocus in sommige gevallen zijn nadeel kan hebben. Zo kan je, als je bijvoorbeeld wilde dieren of andere snelle onderwerpen gaat spotten, niet snel genoeg reageren om daadwerkelijk een scherpe foto te maken. Hiervoor zou je echt over moeten naar een objectief met autofocus. Helaas produceert Carl Zeiss geen objectieven met autofocus, waardoor je genoodzaakt bent om over te stappen naar een andere fabrikant.

Als je de Carl Zeiss 85mm op je Canon camera monteert geeft hij allerlei data door. Zo geeft hij aan wanneer je op een bepaald punt hebt scherpgesteld (je focus punt in je camera licht op en/of gaat piepen). Mijn ervaring is dat dit echt ideaal is aangezien je niet altijd op je blote oog kan vertrouwen. Mocht je echt veel met handmatige focus werken, dan kan een speciaal focus matglas een handigheid zijn. Met zo’n matglas, zoals het Canon EG-S matglas, kan je nauwkeuriger handmatig scherpstellen.
Het gewicht van de Carl Zeiss 85mm 1.4 heeft voor- en nadelen. Zo vind ik zelf dat het wat zwaardere gewicht (door het gebruik van metaal en hoogwaardige glaselementen) wel erg lekker werken. Je hebt echt het gevoel dat je iets goeds in je handen hebt. Ben je echter veel aan het lopen of reizen, dan kan de zwaarte ook echt zijn nadelen hebben. Je objectief weegt immers meer dan een halve kilo en die moet je toch mee slepen. Ik kan me dan ook goed voorstellen dat je dit objectief soms toch thuis laat liggen als je flink op pad gaat. Er zijn immers lichtere modellen van andere merken. Deze halen echter niet altijd de scherpte die Carl Zeiss je te bieden heeft.
Als je tenslotte kijkt naar de kwaliteit van het resultaat wat je met de Carl Zeiss 85mm 1.4 maakt, dan kan ik niks anders dan lof hebben. Carl Zeiss levert echt kwaliteit en als jij je focus goed hebt geplaatst, heb je een super scherpe foto. Beter kan haast niet. Om wat indrukken te geven heb ik hieronder een aantal voorbeeldfoto’s geplaatst.

Voorbeeld foto’s van de Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T* op een Canon 40D


Conclusie

Concluderend kan ik zeggen dat de Carl Zeiss 85mm een zeer fijn en kwalitatief objectief is. Ben je veel met portretten of stillevens bezig, dan is dit een zeer goede keus. Het objectief levert zeer scherpe beelden voor een scherpe prijs. Kijk je naar vergelijkbare modellen van Nikon of Canon, zoals de Nikon 85 mm 1.4 of een Canon 85mm 1.2 L, dan zit je qua prijs een stuk goedkoper terwijl je haast betere kwaliteit krijgt. Let wel dat het objectief, in tegen stelling tot de Nikon of Canon, geen autofocus heeft. Heb je dus geen tijd om goed scherp te stellen, doordat je bijvoorbeeld snel moet reageren of doordat je onderwerp niet altijd op dezelfde plek staat, dan is allicht een objectief met autofocus, zoals de Canon 85mm 1.2 L, de Sigma 85mm 1.4 of de Nikon 85mm 1.4, een betere keuze. Heb je geen autofocus nodig? Dan is de Carl Zeiss 85mm 1.4 Planar T* een lens waar je geen spijt van zult krijgen. Wil jij de Carl Zeiss 85mm 1.4 kopen? Bestel hem dan bijvoorbeeld bij CameraNu.nl of Kamera Express.

Thijs Schouten cijfer: 92/100

Nederlandse Winkels
Coolblue.nl
Kamera-express.nl
CameraNu
Cameraland

Belgische Winkels
Coolblue.be
Kamera-express.be


Hoeveel sterren geef jij deze review?

0 0 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

7 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
MG
8 Jaren geleden

Met een Nikon F (of Nikon F/G) naar Leica M vattingadapter is het te gebruiken op een Leica meetzoekercamera. Alles behalve ideaal, natuurlijk, gezien het venster flink geblokkeerd zal worden (door de lens, qua omvang) en het qua gewicht c.q. evenwicht ook niet heel plezierig zal zijn.

amel
10 Jaren geleden

ik zat dit even te lezen en je schrijft “Let wel dat het objectief, in tegen stelling tot de Nikon of Canon, geen handmatige focus heeft. ” het lijkt mij dat dit autofocus moet zijn

j bosch
11 Jaren geleden

is dit objectief ook leverbaar voor de leica m 240?