Hoe maak je een HDR Foto?
Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023
Wat is HDR fotografie?
HDR (High Dynamic Range) fotografie is vorm van fotografie waarmee je dynamische foto’s kan maken. Doormiddel van 'tone mapping' (een onderdeel van HDR bewerking) krijgt de foto een surrealistisch effect waardoor de foto meer gaat lijken op een tekening of een computeranimatie. Hoe je zelf een HDR foto maakt leg ik hieronder uit. Daarnaast laat ik ook mijn eigen HDR foto's zien zodat je kan ziet wat je er allemaal mee kan. Heb je vragen? Laat gerust een berichtje achter.
Uitleg: Hoe werkt HDR fotografie?
Er zijn vele manieren om HDR fotografie toe te passen. Zo kan je zelf HDR foto's maken door meerdere foto's over elkaar heen te plakken, maar er zijn ook camera's met ingebouwde HDR functionaliteiten. Hieronder zal ik, door middel van een korte uitleg, mijn eigen methode delen waarin ik gebruik maak van het schieten van losse foto's waarbij iedere foto een andere belichting heeft. Het is een korte uitleg, maar als je meer over deze vorm van fotografie wilt weten, kan ik je zeker aanraden om het boek van Johan Elzenga over HDR fotografie te lezen. Dit boek gaat dieper in op de materie waardoor je nog betere HDR foto's kan maken.
Hoe maak je een HDR foto?
Er zijn een aantal benodigdheden voordat je HDR foto’s kan maken. Zo heb je uiteraard een camera nodig welke de foto’s in Jpeg, RAW of TIFF kan maken. Let er alleen op dat niet elk bewerkingsprogramma Jpeg ondersteunt. Ik kan dan ook adviseren om de foto in RAW te schieten. Hierdoor behoud je de meeste informatie en krijg je het beste resultaat uit de foto's. Verder is het ook van belang dat je een statief hebt, aangezien er drie tot vijf identieke foto’s (enkel afwijkend van belichting) nodig zijn om een HDR foto te maken. Om vervolgens de foto te bewerken op de pc heb je een programma nodig.
Gratis HDR fotografie software
Er zijn veel programma's waarmee je HDR foto's kan maken. Zo is er het gratis programma FDRTools dat in 2002 op de markt kwam. Een ander goed gratis HDR software programma is Picturenaut waar net weer wat meer mogelijkheden inzitten. Zelf werk ik het liefste met Photoshop / Lightroom (betaald) of Photomatix. Hoe Photomatix werkt zal ik hieronder nader uitleggen.
Drie stappen om een HDR foto te maken
Stap 1
Selecteer je onderwerp, stel je statief met camera op en stel erop scherp. Zet nadat je hebt scherpgesteld de autofocus even uit. We willen namelijk geen verschillende focuspunten. De instellingen van de camera kan je zelf kiezen, je moet het zien alsof je gewoon een foto gaat maken. Zelf zet ik de camera altijd in de Av stand, waarbij ik dan mijn diafragmawaarde instel. Zet ook even in je menu het fotoformaat op RAW of TIFF.
Stap 2
We gaan nu vijf foto’s maken. Je camera staat nu al helemaal klaar voor gebruik, zet nu alleen even je AEB level ( -2, -1, 0, +1, +2) op 0. Dit houdt in dat we deze foto helemaal niet gaan over- of onderbelichten. Dit is dan ook de eerste foto die je maakt. De tweede foto die je maakt ga je een stap onderbelichten (-1). De derde twee stappen onderbelichten (-2), de vierde een stap overbelichten (+1) en de laatste twee stappen overbelichten (+2). Je hebt nu vijf foto’s welke we in stap drie gaan bewerken tot een HDR foto. Deze staat al goed, namelijk op Multi-Band met de waarde 2 en 5. Gain Compensation staat uitgevinkt.
Stap 3
We hebben nu vijf foto’s, allen in RAW en met verschillende belichtingwaardes. Deze foto’s gaan we nu tot één HDR foto maken. Installeer het programma Photomatix (enkel dit programma leg ik uit aangezien ik hier de meeste ervaring mee heb). Het programma doet eigenlijk alles voor je. Allereerst kies je voor de functie: ‘Generate HDR image’. Je moet nu even de vijf (of drie) foto’s selecteren welke je tot een HDR wil maken. Hij gaat zelf even aan de gang en als hij klaar is, moet je het belangrijkste doen. Klik op ‘Tone Mapping’ en het programma zal zelf het echte HDR beeld maken. Als hij hiermee klaar is kan je zelf nog het één en ander aanpassen qua kleuren en dergelijke. Vergeet de foto niet op te slaan en klaar is je HDR foto. Staat aangevinkt en de waarde bepaalt hij zelf. Hier hoef je niks aan de toen.
Mijn HDR fotografie portfolio
Hieronder vind je een aantal van de door mij gemaakte HDR foto's. Ik heb de foto's gemaakt met mijn Canon spiegelreflexcamera en nabewerkt in Photomatix en/of Photoshop.
Afsluitend
Dit was een basis uitleg van HDR fotografie. Uiteraard is dit maar een klein stukje van de ijsberg, maar nu kan je in ieder geval beginnen met het maken van HDR foto's! Mochten er nou toch nog zaken niet duidelijk zijn, of wil je meer weten? Laat dan gerust een berichtje achter. Tenslotte wens ik je veel plezier met het maken van HDR foto's!
Photomatix kopen met korting
Wil jij Photomatix kopen? Gebruikt dan de code thijsschouten bij het afrekenen op HDRsoft.com en je krijgt 15% korting!
Beste Thijs,
Ik heb een canon 90D camera waarbij de HDR modus een keuze ‘beeld auto. uitl.’ staat. Beteknd dit dat de camera zelf de foto’s samenvoegt ?
Beste Patrick,
Dank voor je bericht!
Wbt je vraag. Beeld Auto. Uitl. staat voor ‘Beeld Automatisch Uitlijnen’. In dit geval zal de camera automatisch de beelden netjes over elkaar heen leggen waardoor je een goede HDR foto krijgt. Het heeft alleen wel effect op het aantal pixels omdat hij wat randjes weg kan snijden. Zie onderstaand screenshot van de handleiding met meer uitleg. Hopelijk heb je hier wat aan. 🙂
Groet
Thijs
dank je wel voor de info !
Graag gedaan!
Beste Thijs, ook ik heb HDR fotografie ontdekt, ik werk met de nikon d7500 en heb hem zou afgesteld dat als ik op het instellen U1 naar voren zet ik dan 5 foto s achter elkaar maak in RAW. Ook als ik de opname knop in gedrukt hou dan zie ik 5 verschillende fonts verschijnen die natuurlijk verschil van belichten hebben. Die ik later in light room samenvoegt. De optie HDR in het menu van de camera gebruik ik niet. Via YouTube heb ik dit zo ingesteld en onder U1 gezet. Nu de vraag? In avond fotografie aan het water, bv golfslag, kan ik dan HDR gebruiken of beter een langere sluitertijd.
Hi Bob,
Bedankt voor je bericht! Bij het fotograferen van golven is HDR echt wel lastig. Je onderwerp is namelijk iedere keer anders (ivm het bewegende water) waardoor je uiteindelijk in de nabewerking de foto’s niet goed op elkaar krijgt. Ik zou in dit geval dan inderdaad met een langere sluitertijd gaan werken.
Groet
Thijs
Beste, ik heb een HUAWEI P20 GSM waar een HDR functie inzit. Ik gebruik deze geregeld om weerfoto’s te maken voor het weerbericht van de VRT. Ook voor de heemkundige kring van Schoten. En hier heb ik een propleem. Na een foto getrokken te hebben stuur ik deze door naar mijn email adres. De foto komt daar ondersteboven aan. Ik kopieer deze dan naar mijn bureaublad waar ze niet meer ondersteboven staat. Ik mail de foto dan naar de Heemkundige kring waar ze andermaal ondersteboven aankomt. Zij draaien de foto terug om daar ze deze naar de firma sturen die hun beeldbank beheert. Na een paar dagen staat de foto terug ondersteboven op de beeldbank. Het enigste dat dan gedaan worden is de foto verwijderen. Als ik foto’s opstuur die ik met mijn GSM trek zonder de functie HDR in te schakelen heb ik di probleem niet. Foto’s voor het weerbericht van de VRT tweet ik naar hen. Als ze op TV verschijnen staan ze niet omgekeerd. Weet jij hoe dit komt? Dank je, Marc.
Hi Marc,
Bedankt voor je bericht!
Om eerlijk te zijn heb ik geen idee hoe dit kan. Staat er misschien iets in de instellingen aan mbt automatisch roteren? Mogelijk geeft dit een conflict. En staat de nieuwste firmware op het toestel? Het kan natuurlijk een bug zijn en dit kan je dan het beste navragen bij Huawei zelf.
Groet
Thijs
Beste Marc,
dit kan komen door de manier waarop W10 de foto weergeeft. Als je de foto ook voor andere gebruikers wilt roteren moet dit in een fotobewerkingsprogramma gebeuren en niet in de standaard applicatie van Windows Photo viewer. Gebruik bijvoorbeeld paint (staat op elke W10 installatie) of Photoshop. Na het roteren opslaan en dan wordt het draaien van de foto in het bestand daadwerkelijk geroteerd opgeslagen.
Enigszins oude informatie maar misschien handig voor anderen die hetzelde probleem ondervinden.