Urban fotografie


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023

Wat is urban fotografie?

Urban fotografie (ook wel urbex genoemd) is een vorm van fotografie bij foto’s worden gemaakt van en in verlaten huizen, gebouwen en fabrieken etc. Een urban fotograaf wil de verlatenheid op de foto vast leggen, waardoor je een bepaalde lugubere sfeer creeert op de foto. Hoe je zelf met Urban fotografie aan de gang gaat leg ik hieronder uit. Heb je vragen? Laat gerust een berichtje achter.

Toegang

De meeste urban lokaties zijn niet zomaar te betreden. Vaak staan de gebouwen op instorten of is het terrein voor diefstal afgesloten. Je kan als urban fotograaf dus niet zomaar overal legaal naar binnen. Een aantal urban fotografen gaan wel zonder toestemming naar binnen, maar riskeren daardoor gepakt te worden. Het voordeel van een terrein dat afgesloten is, is dat er niet veel mensen binnen zullen zijn geweest. Waardoor je dus uniekere foto’s kan maken. Het gaat er tenslotte om dat de lugubere sfeer die je op de foto wilt vast leggen wel zo origineel / onaangetast is en niet al verstoord is door andere personen.

Als je perse legaal een pand wilt betreden kun je ook proberen om contact op te nemen met de beheerder of eigenaar. Je kan deze dan vragen voor toestemming om het pand te betreden en te fotograferen. De echte urban fotograaf vernield niks en laat geen spoor achter. Als je dit duidelijk aan de beheerder of eigenaar uitlegt zul je sneller toestemming verkrijgen. Ben je van plan om aan urban fotografie te gaan doen? Wees je er dan van bewust dat je nooit alleen moet gaan! Bij urban fotografie is het belangrijk dat je met minimaal een ander persoon gaat (dus minimaal twee personen). Dit omdat wanneer er iets gebeurd niemand je direct kan helpen als je alleen bent. Tevens is het van belang dat je een directe familielid of vriend hiervan op de hoogte stelt. Een goede tip is om af te spreken met een familielid of vriend die niet meegaat, deze persoon om het uur te bellen dat alles nog goed met je gaat.

Als je dan toch een lokatie hebt gevonden en gaat betreden, moet je goed op je hoede zijn! Let goed op waar je loopt. Dit omdat de vloer of plafon bijvoorbeeld door ouderdom en geen onderhoud het kan instorten. Als je niet goed oplet kan je plotseling door de grond zakken met alle gevolgen van dien. Let dus goed op! Waar je ook rekening mee moet houden, is dat de lokatie waar je zit niet verlaten hoeft te zijn. Op de lokatie kan je bijvoorbeeld zwervers of hangjeugd tegen komen.

Uitrusting

Omdat je vaak fotografeert in kleine ruimtes is het van belang dat je een groothoeklens meeneemt. Bijvoorbeeld een 10-20mm. Hierdoor kan je de kleine ruimtes goed op de foto krijgen. Daarbij is het verstandig om je walk around lens mee te nemen, bijvoorbeeld een 17-70mm of 24-105mm. Omdat je vaak fotografeert in donkere ruimtes en je een zo’n laag mogelijke ISO waarde wilt hebben (ivm de ruis op de foto's) is een statief onmisbaar. Veel urban fotografen maken van de originele urban foto een HDR foto. HDR staat voor High Dynamic Range. Je maakt dan (minimaal) drie dezelfde foto’s met verschillende belichtingen (bijvoorbeeld -2 , 0 en +2). Ook hier is het van belang dat er een statief gebruikt wordt i.v.m. geen trillingen en verschuivingen in de foto’s. Hoe dit precies werkt lees je in mijn HDR fotografie uitleg.

Hieronder een lijst van aanbevolen uitrusting:
Groothoeklens (bijvoorbeeld 10-20mm)
– Walk around lens (bijvoorbeeld 17-70mm of 24-105mm)
– Een goed statief
– Extra geheugenkaarten (wissel ook tussendoor voor het geval je gesnapt wordt en je foto's moet wissen)
– EHBO kit
– Mobiel (opgeladen)
– Zaklamp (eventueel reserve baterijen)
– Warme donkere kleding (denk ook aan stevige schoenen)
– Eten en drinken
– wc papier
– Draadontspanner of afstandsbediening voor de digitale camera

Locaties

Veel urban fotografen houden hun locaties geheim. Dit omdat ze bang zijn dat personen die niet met urban fotografie bezig zijn maar puur de lokatie willen verstoren de lokatie te weten komen. De echte urban fotograaf laat geen sporen achter. Vaak zie je bij de wat bekendere locaties al graffiti en teksten op de muur. Dit is natuurlijk doodzonde! Zo kan de urban fotograaf niet meer het onverstoorde beeld op de foto zetten. Het gaat er tenslotte om de originele onverstoorde lugubere verlaten ruimte op de foto te zetten.

Verstoring

Met verstoren wordt bedoeld dat de urban locatie wordt beschadigd door bijvoorbeeld graffiti of ramen/deuren worden bijvoorbeeld kapot gemaakt. Dit zorgt er uiteraard voor dat de plek niet meer is zoals hij was en dat is natuurlijk zonde, want de urban fotograaf wil natuurlijk de verlatenheid (onverstoord) en bepaalde lugubere sfeer op de foto vast leggen.

Monzen Gare

Een locatie waar ik graag nog een keer heen wil is Montzen Gare in België. Dit is een verlaten treinstation. Deze is vrij toegankelijk. Het voordeel hiervan is dat je niet bang hoeft te zijn dat er een bewaker of politie rond loopt. Het nadeel daarvan is wel, dat de plek al door vele mensen / urban fotografen is bezocht. Je zult dus niet super unieke urban foto’s hebben.

Verlaten huizen

Zelf ben ik al eens in het stadje Doel in België geweest, deze is gewoon toegankelijk, alleen mag je eigenlijk NIET de verlaten huizen in. Er rijdt continu politie rond, dus wees gewaarschuwd. De sfeer die in de stad hangt is niet te beschrijven. Vele huizen zijn al tientallen jaren verlaten en in sommige wonen nog mensen. Het is echt de moeite waard om daar is een kijkje en uiteraard een urban foto te nemen. Wil je meer hierover weten? Lees dan meer in mijn uitgebreide Doel artikel.

Forten fotograferen

Wil je nooit inbreken? Of nergens problemen mee krijgen? Dan kan je altijd nog forten gaan fotograferen op openen dagen. Je hoeft dan niet gestrest rond te lopen en hebt alle tijd om je urban foto’s te maken. Het enige nadeel is dat vaak de forten 1 keer per maand in de zomer maanden open zijn. Je moet dus van te voren informeren wanneer de forten open zijn. Je kan daar ook erg gave urban foto’s maken!

Afsluitend

Dit was een basis uitleg van Urban fotografie. Mochten er nou toch nog zaken niet duidelijk zijn, of wil je meer weten? Laat dan gerust een berichtje achter. Tenslotte wens ik je veel plezier met het maken van Urban foto's!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 4 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

5 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten
Maurice
3 Maanden geleden

Prachtige foto’s Thijs! Wie weet kunnen we wat voor elkaar betekenen. Wij beheren de website urbexlocaties.nl

Erwin Lasure
3 Jaren geleden

Hallo Thijs, n vraagje, ik zou heel graag de power plant koeltoren Charleroi ns gaan fotograferen . Volgens jou, zou je er nu nog in geraken ? Hartelijk dank voor je reactie

Antwoord op  Erwin Lasure
3 Jaren geleden

Beste Erwin, ik kwam toevallig jouw reactie tegen. Ik ben er afgelopen weekend geweest en het is mogelijk om in zowel de koeltoren als in de turbinehal te komen. (Het vereist alleen wel een beetje klimmen.) De foto’s komen binnenkort op ons Instagram account te staan. Neem gerust een kijkje “@silent_times_urbex”