Vogels vinden in Nederland
Door: Thijs Schouten
Laatste update: 13 September 2023
Uitleg: hoe kan ik (bijzondere) vogels vinden en fotograferen?
In dit artikel leg ik uit hoe jij als fotograaf (bijzondere) vogels kan vinden en fotograferen. Niet iedere vogel laat zich even makkelijk zien en soms heb je geen idee waar je moet zoeken. Gelukkig zijn er handige websites en apps die je kunnen helpen met het vinden van de juiste vogel op de juiste plek. In dit artikel leg ik uit hoe ik zelf op zoek ga naar vogels waarna ik ze kan fotograferen. Na het lezen van dit artikel ken jij mijn tips & tricks en hoop ik dat jij deze ook kan gebruiken om zo vogels vast te leggen. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Laat dan een reactie achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug.
Opbouw artikel
Dit artikel heb ik opgebouwd uit de volgende hoofdstukken:
1. Vogels vinden in Nederland
2. Vogels vinden via de Vogelatlas van Sovon
3. Vogels vinden op waarneming.nl
3.1. Recente zeldzaamheden
3.2. Uitgebreide informatie over vogels
3.3. Vogels zoeken op de kaart
4. Mijn persoonlijke werkwijze
5. Zelf waarnemingen doorgeven
6. Afsluiting
1. Vogels vinden in Nederland
Om vogels te kunnen fotograferen moet je ze uiteraard eerst zien te vinden. Nu kan je gewoon een natuurgebied intrekken en je laten verrassen met wat je tegenkomt. Persoonlijk doe ik dit met grote regelmaat en dit blijft leuk omdat je nooit weet wat je tegenkomt. Wil je echter iets meer zekerheid hebben, dan kan ik je aanraden om op zoek gaan naar meer achtergrond informatie over de soort die je wilt vastleggen. Bijvoorbeeld:
- Hoeveel aantallen van deze soort komen er in Nederland voor?
- Waar komt deze soort in Nederland voor?
- Op welke momenten laat deze soort zich zien?
- Wanneer is de broedtijd (je wilt ze immers niet storen)?
- Etc.
Hieronder geef ik je twee tips waar je veel informatie over soorten kan vinden.
2. Vogels vinden via de Vogelatlas van Sovon
Ben je op zoek naar veel achtergrond informatie over alle vogelsoorten die in Nederland voorkomen? Dan is de Vogelatlas van Sovon echt een musthave. In deze atlas (met ruim 600 pagina's) vind je namelijk uitgebreide informatie van alle 369 vogelsoorten die met regelmaat in Nederland voorkomen. Zo vind je in deze gids de actuele stand van zaken per vogelsoort, kaarten waar de vogels in Nederland voorkomen en meer dan grafieken met gegevens en trends per vogel door de loop van de jaren heen. De Altas is met de grootste zorg in elkaar gezet door meer dan 2.000 vogelaars die ruim drie jaar op pad zijn geweest om al deze data in kaart te brengen. Voor mij als vogelfotograaf is het een fijn naslagwerk waarmee ik toegang heb tot extra informatie over de vogels en hun leefgebied. Wil je de vogelgids bekijken? Bekijk hem dan hier het inkijkexemplaar. Wil jij hem aanschaffen? Neem dan een kijkje op één van onderstaande websites of in een grotere boekwinkel bij jou in de buurt.
De vogelatlas van Sovon
3. Vogels vinden op waarneming.nl
Een andere goede manier om vogels in Nederland te vinden is via de website van waarneming. Dit is een website waar natuurliefhebbers aan elkaar doorgeven welke soorten zij op welke plek zijn tegengekomen. Het voordeel hiervan is dat je heel accuraat data doorkrijgt van de huidige verblijf plek van vogels. Deze data wordt door veel natuurliefhebbers gebruik om standen van vogels (en andere dieren) bij te houden. Daarnaast is ook veel van deze data gebruikt voor de Sovon vogelatlas. Door fotografen, zoals ikzelf, wordt deze data gebruikt om de juiste plek te vinden van een soort die je graag wilt vastleggen. En doordat de website openbaar toegankelijk is kan iedereen deze data raadplegen en aanvullen. Zelf geef ik dan ook met grote regelmaat soorten door zodat ook andere natuurliefhebbers hiervan kunnen profiteren. Hoe waarneming.nl werkt zal ik hieronder verder toelichten.
3.1. Recente zeldzaamheden
Het grote voordeel van waarneming is dat je heel accuraat en snel data doorkrijgt. Zo krijg je ook snel inzichten in recente zeldzame waarnemingen, zoals de Iberische Tjiftjaf en de Draaihals. Ben jij dus op zoek naar zeldzame vogels om vast te leggen? Neem dan zeker een kijkje naar de recente zeldzaamheden op waarneming.nl.
3.2. Uitgebreide informatie over vogels
Om een vogel goed te kunnen fotograferen is het van belang dat je het gedrag van de vogel goed begrijpt. Waar is de vogel actief? Wanneer is hij actief? Hoe herken je het geluid? Dit zijn allemaal zaken die je helpen bij het vinden en fotograferen van de juiste vogel. Op de website van waarneming vind je veel informatie over de diverse vogels waardoor jij jouw kennis kan vergroten.
3.3. Vogels zoeken op de kaart
Mijn persoonlijke favoriete functie van waarneming is het vinden van vogels op de kaart. Als je naar een soort gaat heb je de beschikking over een apart tabblad met kaarten. Als je hierop klikt krijg je de kaart van Nederland te zien met allemaal rode vlakken. Hoe roder het vlak, des te meer waarnemingen er zijn gemaakt in dit gebied. Je kan filteren op data waardoor je heel accuraat kan zien wanneer de laatste waarnemingen zijn gedaan. Vervolgens kan je inzoomen en het leefgebied van de vogel terugvinden. Ideaal om de juiste soort te vinden!
4. Mijn persoonlijke werkwijze
Zelf maak ik gebruik van een combinatie van bovenstaande data. Zo gebruik ik de Sovon Atlas om meer te weten te komen over het gedrag en leefgebied van vogelsoorten. Vervolgens gebruik in waarneming.nl om erachter te komen wat de actuele stand van zaken is. Een mooi voorbeeld is mijn foto van een Bosuil. Via de Vogelatlas ben ik veel meer te weten gekomen over de achtergrond van deze vogel en via waarneming.nl kon ik een locatie bij mij in de buurt (regio Amersfoort) terugvinden. Op een vroege ochtend ben ik op pad gegaan en heb ik de vogel (na wat zoekwerk) kunnen vinden. Hij lag heerlijk te slapen waarna ik onderstaande foto kon maken.
5. Zelf waarnemingen doorgeven
Ga je zelf het veld in en kom je een mooie soort tegen? Geef deze dan door aan waarneming.nl. Hierdoor help je niet alleen andere vogelliefhebbers, maar ook onderzoekers. Het doorgeven van soorten kan op verschillende manieren. Persoonlijk geef ik altijd mijn waarnemingen door via de iObs app. Deze app werkt heel eenvoudig omdat hij zelf de datum en locatie vastlegt. Zelf hoef je enkel de soortnaam en eventuele extra informatie (zoals geslacht) toe te voegen. Wil je een foto meesturen? Ook dit kan eenvoudig via de app. De app heeft beeldherkenning waardoor hij via de foto automatisch de soort kan herkennen. Ideaal om soorten te herkennen en door te geven.
6. Afsluiting
Dit was mijn gehele uitleg omtrent het vinden van vogels in Nederland. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en dat je met deze kennis op zak de juiste vogelsoorten kan vinden én vastleggen. Wil je graag leren hoe je vogels goed kan fotograferen? Lees dan ook eens mijn uitgebreide artikel over vogelfotografie. Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of opmerkingen? Laat dan een berichtje achter en ik kom er zo snel mogelijk bij je op terug! Tenslotte wens ik je veel fotoplezier!