Wat is mijn camera of lens waard?


Door: Thijs Schouten
Laatste update: 6 november 2024

Hoe bereken je de waarde van je camera of lens?

Als je op zoek bent naar een nieuwe camera of lens gaat dat vaak gepaard met de verkoop van een oude camera of lens. Maar wat is die oude camera-apparatuur nou precies waard? De waarde is immers gedaald sinds je deze gekocht hebt. Zelf fotografeer al meer dan 20 jaar en heb in die tijd flink wat camera’s versleten en afgeschreven. In dit artikel geef ik je een aantal praktische tips waarmee je de waarde van jouw camera kan berekenen én ook geef ik tips hoe je de waarde van je camera omhoog kan krijgen. Hopelijk helpt dit jou bij het bepalen van de waarde van jouw camera-apparatuur. Mocht je na het lezen van dit artikel toch nog vragen hebben? Laat dan onderaan deze pagina een reactie achter.

Mijn eigen Canon EOS R5 welke ik mogelijk ga inruilen voor de nieuwere Canon EOS R5 mark II


Waarom de waarde van je camera berekenen?

Vooral als je op zoek bent naar een nieuwe camera is het handig om te weten hoeveel jouw oude camera of lens waard is. De kans is immers groot dat je door de komst van de nieuwe camera geen gebruik meer gaat maken van de oude. Door je oudere camera of lens te verkopen maak je weer wat geld vrij dat je kan investeren in de nieuwe camera of lens. Daarnaast is het ook handig om te weten wat de waarde is als je de camera of lens bijvoorbeeld op een verzekering wilt vastleggen.

Wat bepaalt de waarde van je camera?

Er zijn een aantal factoren die de waarde van een camera of lens bepalen. Hieronder een kort overzicht van zaken waar je rekening mee kan houden:

  • Soort gebruik: Is de camera / lens door een professioneel of door een amateur gebruikt? Bij gebruik door een amateur is de waarde vaak hoger doordat de camera minder gebruikt is.
  • Aantal clicks: Bij een camera is het aantal clicks ontzettend belangrijk om te weten. Dit is namelijk de kilometerstand van de camera. Meer weten? In dit artikel leg ik uit hoe je het aantal clicks van jouw camera kan uitlezen.
  • Leeftijd van de camera: Eigenlijk heel logisch: oudere camera’s verliezen vaak sneller waarde doordat er betere of populairdere modellen beschikbaar zijn.
  • Conditie van de camera: Hoe netter de camera is, des te hoger de waarde. Krassen, kapot rubber op bijvoorbeeld de grip of andere schade verlagen de waarde.
  • Merk en model: Populaire merken zoals Canon, Nikon, Sony, Fujifilm en Leica behouden vaak beter hun waarde simpelweg omdat hier meer vraag naar is in de markt.
  • Specificaties: Camera’s met bijvoorbeeld een snelle autofocus, een goede sensor of robuuste bouwkwaliteiten (spatwater- en stofdicht) blijven over het algemeen langer in trek waardoor ze meer waard zijn.
  • Accessoires en originele verpakking: Heb je nog alle accessoires bij de camera / lens? En zelfs nog de doos? Dan is de waarde vaak hoger doordat kopers het liefst een zo compleet mogelijk product zoeken.

Tips om de waarde van je camera te verhogen

Benieuwd hoe jij de waarde van jouw apparatuur kan verhogen? Hieronder wat praktische tips:

  • Goed onderhoud: Houd je camera stofvrij en maak regelmatig de lens en body schoon. Neem bijvoorbeeld een theedoek mee als je op pad gaat zodat je de camera droog kan maken als je hem weer in je tas opbergt.
  • Gebruik beschermingsaccessoires: Om je camera netjes te houden kan je gebruik maken van lensfilters, screen protectors en uiteraard een goede cameratas om je apparatuur in op te bergen.
  • Bewaar de originele verpakking en alle accessoires: Zorg ervoor dat de camera compleet is met originele doos, accu, laders, kabels en handleiding. Dit verhoogt de tweedehands waarde.

Hoeveel is mijn camera waard?

Zelf gebruik ik altijd twee manieren om de waarde van mijn camera of lens te bepalen. Hieronder mijn aanpak uitgelegd.

De waarde via marktplaats bepalen

De eerste manier om de waarde van je camera of lens te bepalen is eigenlijk heel eenvoudig. Ga naar marktplaats.nl en zoek de camera of lens op die je wilt verkopen. Vaak zijn er wel vergelijkbare producten te vinden waardoor je een eerste waarde kan bepalen. Wel moet ik zeggen dat het wel altijd de vraag is of je echt krijgt wat anderen voor een camera vragen. Het zijn immers vraagprijzen en geen verkoopprijzen. Zelf kijk ik dan ook vaak naar wat anderen bieden om zo een realistische waarde te bepalen. Vervolgens kan je zelf jouw camera of lens aanbieden voor het bedrag dat je ervoor wilt krijgen.

Voor en nadelen van het verkopen van een camera of lens via marktplaats.nl:
Groot bereik
Particuliere verkoop waardoor prijzen soms hoger zijn dan bij een camerawinkel
Je krijgt lang niet altijd wat je voor een camera of lens vraagt
Je weet niet wie je aan je deur krijgt
Garantie issues moet je zelf oplossen
Let op met oplichters

camera verkoop op marktplaats

Marktplaats.nl



De waarde via Cameranu bepalen

Een andere makkelijke manier om de waarde van je camera of lens te bepalen, is door de inruil calculator van Cameranu te gebruiken. Ga simpelweg naar de inruilpagina op website en vul het merk, model en de staat van je camera of lens in. De tool geeft je direct een indicatie van wat Cameranu bereid is ervoor te betalen. Het handige aan deze methode is dat je meteen een realistisch aanbod krijgt, zonder zelf te onderhandelen. Ben je tevreden met de geboden prijs? Dan kun je je camera direct opsturen of langsbrengen in de winkel voor een definitieve inspectie. Zo weet je zeker dat je camera in goede handen is en krijg je veilig en snel een eerlijke prijs zonder rompslomp. Benieuwd wat jouw camera of lens waard is? Probeer het zelf!

Voor en nadelen van het verkopen van een camera of lens via Cameranu:
Je ziet direct de waarde
Geen vreemde mensen aan je deur
Geen gedoe met garantie
Mogelijk iets lagere inruil, Cameranu moet immers ook iets verdienen

Bereken de waarde van jouw camera

inruilwaarde camera

Cameranu



Afsluiting

Dit was mijn gehele uitleg omtrent het bepalen van de waarde van jouw camera of lens. Ik hoop dat mijn uitleg je heeft geholpen in jouw zoektocht naar de waarde van jouw apparatuur. Is het toch niet helemaal gelukt? Laat dan een berichtje achter en ik denk met je mee!


Hoeveel sterren geef jij dit artikel?

5 2 Stemmen
Aantal sterren
Aanmelden
Bericht van

0 Berichten
Nieuwste
Oudste
Feedback
Bekijk alle berichten